In December 2015 kwam nummer 56 van spiegel magazine uit met men Op Engelse Bodem artikel in. En dus ook men intoductie over men fancinatie en drang om in Engeland, of moet ik zeggen in de Uk te vissen! Voor hen die het niet hebben gelezen, het zit namelijk zo. Men facinatie in het karper vissen en de carp scene in Groot Britanie is al van in het begin dat ik op karper vis aanwezig, dus sinds mid jaren tachtig heb al een voorliefde voor de scene daar op dat eiland. De manier van het vissen, is anders het omgaan met elkaar (vissers onder één) de waters daar en het beheer ervan (waar we heel veel van zouden kunnen leren trouwens) en zoals ze zeggen het gras is altijd groener op een ander!! Maar waarom Engeland, Frankrijk ligt op amper een boogscheut van de deur en je hoefd het kanaal niet over met die kostelijk tunnel of ferry!! En daar zwemmen veel meer dikke vissen, stop hier even! Daar gaat het bij mij al niet lang meer om, die dikke vissen is leuk om te vangen maar is geen must voor mij. Het avontuur het onbekende tegemoet, frankrijk is al zoveel keer gekauwd en herkauwd dat de smaak totaal weg is en dat er enkel nog een gewichten race is geworden. En dat stomt mij wat af, begrijp me niet verkeert ik van ook graag een grote vis. Maar wat is groot?? Voor mij persoonlijk loopt de kwijl nog altijd uit de mond bij het zijn van een pracht van een dertiger (15kg+) maar daar trekken de meeste vissers tegenwoordig hun neus al voor op (had een kleintje deze nacht!! 15kg+) daar word ik dus niet goed van. Bon vooruit met de story en gedaan met dat wijzend vingertje, iedereen moet vooral doen waar hij zin in heeft. En vissen blijft een hobby, of toch ook weer niet, tis meer een passie bij mij en ga er dan ook soms volledig in op.Nu vissen in Engeland! Waarom niet, niet iedereen gaat naar daar maar het is er druker dan bij ons op waters en wij vissen voor vissen van 20kg of meer als targets, zij doen het op sommige waters voor veel minder grote vissen. Maar deze zijn daarom niet minder moeilijk om te vangen, of zijn deze vissen niet minder waard dan zen grotere broertjes op het continent. Nee ik ga er graag heen om te vissen omdat het gewoon anders is, en het voor mij persoonlijk een enorme meerwaarde heeft en ik waters kan vissen die al heel lang bevist worden zoals ik in het verleden op Horton Church lake, Boat pool en Kings Mead (of beter bekent als K1) viste, waters met een reputatie en een water beviste als Ladywell van meer dan 200 jaar oud geeft een mens als ik kippevel alleen al door er een rondje te lopen. Nu in men vorig artikel heb ik de Quarry vermeld denk ik, en had er toen één maal gevist en geblankt en dat was in Okt 2014. Daarna nog 2 maal op Ladywell gevist en toen die laatste ladywell sessie met men maat Peter van der Star uit Nederland op de Quarry een rondje gelopen met goeie vriend Owen Davis (opzichter op Ladywell, en werkende voor Cleverely Fisheries) waar bijde waters van zijn. Cleverely Fisheries eigenaar Ben Lofting wie een heel goeie vriend is van mij heeft ondertussen Ladywell terug verkocht en is nu vollop bezig met van the Quarry een top day ticket water te maken (heel veel werk) we liepen hier dus een rondje en Peter was direct in de ban van dit prachtige water, ik was al in de ban en had zeker plannen om hier nog meer te vissen in de nabije toekomst. The Quarry 20 jaar een top syndicaat water geweest in Essex en is nu sinds 014 open als een dag kaart/day ticket water voor iedereen. Het water is crystal helder en is rond 9 hectaar groot met een stock van ongeveer 250 karpers van klein 6 a 7kg tot net rond of over de 20kg (wat een bak is voor Engeland) en een pak vissen zo tussen de 10 en de 15kg en dan de elite vissen tussen de 15 en 20kg plus enkele echte oude originals zoals ze ze noemen (echte oude parels) vissen met een geschiedenis om u tegen te zeggen. Dit water bevissen stond dus als stip genoteerd, maar wanneer gaan we en met wie (die eeuwige vraag als je zelf niet rijd) Peter kon niet in Mei, want Mei was volgens Ben en Owen de time om te komen dus plande ik en boekte ik de ferry en ging met Vincent van den Abeele een Gardner Tackle team makker en we konden het aardig vinden met elkaar, en Vince had nooit eerder in de Uk gevist hij was dus nog maagd LOL.

We gingen dus midden Mei van 6/7 tot 15Mei, de trip kon niet snel genoeg komen maar het ging traag en er werd in Belgié gevist op het Albert kanaal dus er werd goed geblankt, maar er werd eigenlijk ook vrij goed gevangen (maar das misschien voor een ander artikel, wie weet) Feb, Maart en April kropen dus voorbij zoals ge weet als ge naar iets uit kijkt. Maar uiteindelijk was het dan zover en in de voorbereiding was alles tot in de details verzorgd!! nieuwe lijn gespoeld op de molens, Pro light blend van Gardner Tackle en er werden zelfs rigs geknoopt, iets dat ik normaal zelden doe (knoop meestal men rigs aan het water) maar wou niets aan het toeval overlaten en wilde klaar zijn als er toe kwam om er direct in te vliegen. Dus vrijdag avond stond Vince aan de deur en laden we zen fiat dublo verder in met mijn stuff en vertrokken we richting Calais waar we op de ferry van 23:15 moesten graken. De rit daarheen verliep vlekkeloos mits de nodige pis/pits stops… we wuifde zelfs naar de boys in de Jungle van Calais (wij kunnen wel naar de Uk zonder probleem foei Tommy)…

De overtocht naar Dover was weer te lang, altijd zo saaie boel op die ferry, maar je moet met hem of de veel te dure tunnel/trein nemen. Na de ferry nog een dikke 97 mijl, één uur en 50min rijden langs de verkeerde kant van de weg. En dat links rijden voor de eerste keer ging ook vlotjes voor Vince (goeie chauffeur trouwens!!) het was dus zo rond kwart voor 2 s´nachts dat we aankwamen bij de Quarry en dus even bedchair uitladen en een paar uur ogen dicht doen. Bij het krieken van de dag stond ik al bij het water bij stek 15 en werd gelijk verwelkomt door een springende karper in the shallow bay of de ondiepe bay in het nederlands. Vince was ondertussen ook waker en hebben we samen een rondje gelopen rond het water, voor alle opties te bekijken qua steken. Maar ik had al vrij snel men gedacht gezet op een stek en dus terug bij de auto gekomen te zijn. Was het aan Vince (eerste keuze voor een stek) en die ging natuurlijk voor 15 waar, we nu al een aantal vissen hadden zien en horen springen dus hij zat goed! Met het sociale aspekt van deze trip en ik via via had vernomen dat de Sticks stek, een heel goeie stek kan zijn en een favorite bij een paar mensen die ik ken, nam ik daar men intrede. Allebei tevreden over de stek keuze, was het nu tijd om wat te pijlen en te zoeken naar spots (had al wat info via sms ondertussen) en tijdens men pijl werk kwam Owen en zen madam Ali me een bezoekje brengen en ze brachten meteen ook men aas mee voor de week. Aas dat ik via Ben geregeld had van de sponsor mainline baits natuurlijk, ik had Cell gevraagd en Owen had dus Cell bij maar ook de nieuwe Essential Cell, ik was dus al in de wolken bij het zien van de zak en na het ruiken was ik helemaal tevreden twee toppers Cell & Essential Cell dus deze werden samen in de air dry bag gedaan en was dus een leuke mix.

Owen zij me om richting laatste stek aan de overkant te vissen op 15 wraps en daar goed te voeren, en dat deed ik dus ook. Ik had ook al iets heel interessant gevonden links op zo een 9 a 10 wraps en dat bleek één van de hotspots te zijn op deze stek! Dus 3 hengels waren na de middag klaar om uit te gooien, twee lang op de 15 wraps en ene kort links. En we waren aan het vissen, traps set ready for action. Rig wise was het zoals gewoonlijk voor mij de rigs die voor mij op het moment werken, en dat was nu ook weer de hybrid rig (of de Oz Holnes rig) andere hengel werd gevist met de all faitfull blow back rig en met de 3de hengel viste ik met de ronnie rig. Waarom deze rigs, vertrouwen en uitproberen van de ronnie rig, de andere twee zijn zowat standard geworden voor mij en dus mij voorkeur op het moment is de hybrid rig (zie Hybrid rig in Nr 61 van dit magazine). Verder niets speciaal, of ja toch wel het gebruik van de nieuwe haken van Gardner. Mijn twee favorite modellen en dat zijn nu de covert dark continetal mugga in een maatje 6 en de chod hook in een maatje 5. deze modellen waren al super in de covert range, maar nu deze in de covert dark zijn ze echt fenomenaal!! super scherp gewoon het pakje, maar kga er verder niets meer over zeggen (gewoon zelf proberen). Zaterdag avond gebeurd zoals elke avond van de sessie bij Vince en het bleef stil tot de maandag ochtend, zo rond, het was nog half donker men linker hengel tot leven kwam en het gelijk goed raak was. De hengel op de hotspot en de vervloekte hybrid rig plus een salty squid pop-up was de oorzaak dat deze spiegel het haasje was. Met goed wat druk kon ik deze vis keren naar rechts te gaan, weg uit de gevaren zone!! redelijk wat obstakels links van me en de hoek waaruit gevist word op de spot nodigt uit de vissen nog meer naar links te gaan, maar met genoeg druk en hengel top goed laag onder water te houden komt de vis terug en kan ik heb na een dril van een 10min van de eerste keer landen. Ik had al door dat het een goeie vis was, maar dat word bevestigd als ik in het net kijk!! En of ik happy ben, met deze spiegel is een understatement, 32lb12oz dat is in mensen taal 14,6kg. Ik was totaal euforisch met men nieuw engels pb en dubbel blij met men eerste Uk thirty. Voor velen een banaal gewicht maar zoals ik al zij is dit voor mij wel even anders en tot op de dag van vandaag enorm blij met deze vis, Vince krijgt de eer de pics en voor camera man te spelen en dan word de vis terug gezet. Alles verloop nu in een roes en zeg tegen Vince deze vis maakt men trip en als ik de rest van de week niets meer zou vangen maak mij niet veel uit, ik had wat ik wou. Maar er werd verder gevist natuurlijk, maar voor Vince liep het niet zo goed en hij zal veel te struinen in de hoek waar hij al enkele vissen had gezien. En de week kabbelde voorbij en ik deed een feature voor Carp Tv met Joe Morgen en ook een feature met Uk carp/angling times magazine, deze twee dingen waren heel leuk om te doen en achteraf ook te zien in het magazine en op Carp Tv. Grappige was dat Vince tijdens het feature met Uk Carp een schub wist te vangen al stalkend (na hard werken een vis voor Vince) en het werd uitvoerig gefotografeerd door de prof die mee was om de foto´s te nemen. We waren beide want onwennig maar het kwam goed en was een klein leuk artikel in toch een groots mag als angling times. En ik ving ondertussen nog een mooie spiegel van rond de 10kg en nog een kleinere spiegel midden in de nacht dat ik direct weer terug zette na onthaken en dan in de nacht van woensdag op donderdag los ik een vis, maar op dat zelfde moment vertrekt de middelste hengel ook en kan ik niet balen over de verloren vis want moet gelijk aantreden voor deze wel in het netje te krijgen.

Alles verloopt gesmeerd en ook weer hetzelfde senario, druk uitoefenen en de vis weg houden van de snags en deze komt na wat tegen werken ook het net in, wederom euforie want het gaat om een goeie schub deze keer en ja ook deze is een nieuw Pb engelse common carp op 13,2kg en ik weer enorm blij, wat een trip op toch een vrij moeilijk heel druk bevist water al 4 vissen vangen is dik in orde. Maar het einde was in zicht jammer genoeg, en ik ving op vrijdag nog een kleinere schub en verspeel nog een vis op een rig die ik aan het proberen was en dus niet goed bevonden werd. Ik ving men twee nieuwe pb´s op de hybrid rig ving die spiegel van 10 op de ronnie en de andere 2 kleinere vissen op de Blow back rig, alle runs 7 in totaal kwamen van de gravel spot van 9 a 10 wraps. Op de andere spot is het stil gebleven en heb ik uiteindelijk de hengels weg gehaald en andere spots bevist. Had Vince nu nog een vis weet ik niet goed meer, maar hij heeft hardnekkig geprobeerd vis te vangen op de gekozen stek maar is hem niet gelukt, terwijl andere vissers en ik zelf hem meermaals hebben aangemaand zichzelf te verkassen meer helaas was hij koppig en eigenwijs met het gevolg dat hij één of 2 vissen maar ving. Zaterdag was het dan tijd om weer naar huis te fietsen, maar eerst nog even langs Kev van Mainline om was base mix (om zelf bollen te rollen) op te halen voor de komende maanden. Het was een geslaagde trip sessie voor mij en een goeie leerschool voor Vince maar ook voor mezelf, want er ontstond hier en nu al weer een klein plan om in het najaar dit nog eens over te doen maar dan met Peter van der Star men maatje uit Nederland. Na deze trip wou hij zelf ook op The Quarry aan de slag …. en zo werd er weer een plan gesmeed en werd er weer uitgekeken naar Okt de 14de, want dat was de datum dat we weer met de ferry richting het beloofde land gingen gaan om weer op The Quarry te vissen voor een week!! Dus er werd weer met aftellen begonnen, en ook deze keer ging het eigenlijk weer veel te traag omdat het vissen op eigen bodem niet vlotte en een France trip eigenlijk ook niet gaf wat er van verwacht werd kwam ik terecht een een kleine karper blues en ben ik maar amper aan het water geweest, gewoon geen zin (dat heb je wel eens) en kon men draai maar niet vinden op de waters die ik beviste. En tot op vandaag heb ik die draai nog niet terug gevonden (nieuwe uitdaging is nodig) maar first things first en dat is 14 Oktober om 23 uur 15 die ferry op en gaan vissen in de Uk. Op weg naar daar verliep alles volgens plan tot we afrit 47 richting car ferry port van Calais afgingen en overal Politie langs de kant zagen staan met hun blauwe flikker lichten aan, en iets verder op een road block van banden om de weg (ze stonden nog net niet in brand gelijk we op het nieuws hadden gezien maanden geleden) welkom to de jungle en opeens een 10 a 20 van de gasten, vluchtelingen kwamen van over de betonen vangrail en ze sprongen allemaal op de vrachtwagen die naast ons reed. Dit alles gebeurde in een fractie van seconden en we reden gewoon langs die weg blokkade en volgde de weg verder tot aan de terminal waar wat meer controle was dan anders. Maar van af hier ging het vlot, en na grens controle en check in stonden we te wachten op de ferry en kwam het pas tot het besef wat we hadden gezien, echt ongewoon!! en onbeschrijfelijk en iets dat je bijna elke dag op het nieuws zag, had je nu echt meegemaakt!! 23u 15 op de ferry en weer die saaie overtocht, misschien volgende keer toch maar die tunnel nemen dan ben je er op 30min. Verder geen hick ups meer en we kwamen op The Quarry aan rond kwart voor 3 snachts aan. Het druppelde een beetje dus ging de supa open en de bedchair er onder voor een paar uur slaap, Peter sliep in de bus. Ik hoorde vis springen in de bay en gaf me veel vertrouwen voor de komende sessie, en bij het ontwaken van de dag liep ik met Peter een rondje en stonden we stil bij enkele stekken. Het was druk, maar dat is normaal hier in de Uk op zulke waters al dit. Hengeldruk is hier drukker dan bij ons en daarom is het ook veel moeilijker vissen hier en dus ook meer dan een leuke uitdaging! Maar er moet soms hard gewerkt worden voor een succesje of een hit (gelijk ik die toch had in Mei). Stek keuze was voor mij terug the sticks en Peter begon in the Corner, niet echt bij elkaar maar we komen vooral op te proberen een vis te vangen en niet om bij elkaar te buurten. Dat het hard en moeilijk was deze periode was duidelijk en qua vangsten had ik het al vernomen via face book dat het niet simpel ging zijn maar you have to be in it to win it. Dus alles werd klaar gemaakt hengels op de spots geworpen en het wachten kon beginnen. Het water stond lager dan in Mei en er stond ook behoorlijk veel wier, maar geen probleem. De eerste ochtend was het al gelijk raak bij mij op de linker hengel (op de gravel spot) maar deze keer mocht het niet zijn!! veel wier en het drop off systeem deed zen werk eens niet en ik stond er bij en keek er naar …. vis verspeelt door dat klote lood dat er niet af viel en de vis het wier in!! resultaat vis weg en ik bleef alleen aan de oever achter in ongeloof, waarom net nu valt het lood er niet af?? shit happens, en het leven gaat gewoon verder.

Terug op de spot geworpen en een beetje bij gevoerd, deze trip ben ik in het bezit van twee nieuwe (in test) prototype bollen, een fishy en een zoete/fruity bol een perfecte combo als je het mij vraagt en met vertrouwen zit ik toch weer te vissen. Want nu al een run krijgen is goed en een leuk vooruitzicht voor de rest van de week, maar het werd eigenlijk niet beter en Peter verkaste twee maal. Van de corner naar de building site en van daar naar 15. we konden geen vis vangen en het was ook kommer en kwel voor de andere vissers op het water, denk dat er één of twee vissen werden gevangen tot woensdag, wat niet veel is. En ik Ben een sms had gestuurd met de vraag of we konden verkassen naar één van zen andere waters? Het antwoord was natuurlijk kan dat, maar omdat ik wist dat zen andere waters allemaal syndicaat waters waren, voelde het een beetje raar, maar bon. Welk water vroeg ik hem en zen antwoord was check out Top Lake, dus inpakken op de Quarry en wegwezen. Eerst even stoppen bij de super markt en vervolgens naar Top Lake. Top lake is een klein water van zo een 2 hectare en het bestand is rond de 75 vissen, maar is een super tricky water met veel hengeldruk, maar is toch echt wel de moeite om te bevissen. Het ligt op het complex waar ook Cleverely Mere ligt nog zo een top syndicaat water in Essex, maar daar waarschijnlijk meer over in een ander artikel (in de toekomst) Top lake was op het moment niet echt druk omdat hun top vis geezers dit jaar gestorven is, deze vis was een engelse 50 en een fel gegeerde vis om te vangen, maar hij is zwemt zen rondje in carp haven nu RIP. Dat ik en Peter toch wel een beetje vereert waren om op dit water te mogen vissen was een feit en we gingen er alles aan doen op een vis te vangen. Iets dat nog moeilijker was de op Quarry, maar we gingen het toch ons beste shot geven. Ik koos voor de end swim/stek en Peter voor fitmans of zoiets en we gingen eigenlijk heel bedacht van start en onze 3 hangels lagen heel strategisch geplaatst. We zaten vaak samen en Peter had het moeilijker met het blanken dan ik, ik ben wel wat gewoon van op het Albert kanaal dus kan er wel beter tegen al is het voor mij soms toch ook lastig. De opzichter had ons gezegd zolang er niemand anders is, mag je de boot gebruiken om je ding te doen, dus Peter die ochtend de boot op en 8kg Hybrid gevoerd en met vol nieuwe moet zat hij die dag achter zen hengels. Die avond zagen we zelf enkele vissen rechts van Peter (geen lijndruk in die zone) en dus na de 2de nacht verkaste ik naar the snags. Een stek rechts van Peter waar we dus vissen zagen de avond voordien, vol nieuwe hoop ging ik de laatste nacht in. Er kwamen die vrijdag avond 3 vissers bij (syndicaat leden die £425 per jaar betalen om er te mogen vissen, dat is rond de €500) dus het werd drukker, dat misschien wel eens in ons voordeel kon zijn. Maar er gebeurde totaal niets, of heb ik het weer verpruts?? want terwijl ik al wat van men spullen aan het opruimen was en het weg bracht naar de bus, heb ik een oplopper gekregen op de linker hengel, maar toen Peter erheen liep (had men reciver aan heb gegeven) zag hij niets en die bug hanger was niet verroerd. Maar toen ik de hengels indraaide was de rubber bead van de hellicopter set up een paar centimeter verschoven!! dus wat was het, zal het nooit weten want we pakken verder in en ik schrijf een dikke blank bij, Peter schrijft een blank in waar hij niet goed van was!! hij is het dit jaar niet gewoon te blanken. Maar soms moet je eens goed op je bek gaan om te beseffen dat wat je thuis hebt enorm is en dat andere er soms heel veel voor moeten doen en er ook nog eens veel voor betalen voor wat wij vanzelfsprekend vinden…

wil via deze weg iedereen bedanken!! Peter, Vincent, Owen, Ali, Ben, Gardner Tackle en Mainline Baits, op naar het volgende Engels avontuur, waarschijnlijk in Mei 2017
tight lines Tommy De Cleen