carp-fishing-de-juiste-houvast-title

Inleiding

In deze editie van mijn “schrijfsel” zou ik graag even dieper ingaan op het “topic” haken, maw de juiste houvast vinden in onze visserij.

Geen simpele topic aangezien iedereen wel zijn eigen interpretatie heeft van een goede haak en een goede inhaking, maar eentje die volgens mij wel broodnodig is aangezien het vaak daar misgaat. Maar al te vaak zie je op sociale media “posts” voorbij komen van opengeplooide haken of nog erger afgebroken haken. Zo goed als ieder merk passeert de revue zonder uitzonderingen. Onder die posts dan vaak dezelfde klaagmuur van andere ontevreden gebruikers of ook nog wel “die” hard believers in “hun” favoriete merk, en als de betrokken “merk consultants” hun duit in het zakje doen, dan is het hek vaak helemaal van de dam. Kortweg komt het eigenlijk hier op neer dat dit discussies zijn die je nooit kan winnen. Ik kan mij ook wel vinden in het feit dat het niet “leuk” is om twee haken na elkaar te plooien en zo een droomvangst in rook te zien opgaan. Echter zoals zo vaak is er aan elk verhaal een versie die eraan voorafgaat. Fabrikanten die haken op de markt brengen doen dit altijd zonder uitzondering in de wetenschap dat ze een goed en getest product op de markt zetten. Het zou nogal dom zijn mochten ze weten op voorhand dat hun haken zouden plooien of breken. Dus wie eigenlijk mijn theorie volgt zou nooit een gebogen haak mogen hebben of nog erger een gebroken haak. Mis… haken buigen wel degelijk uit en breken ook nog wel eens af. Hoe komt dit dan hoor ik jullie denken. Eigenlijk is er één grote oorzaak en die heet maar al te vaak onkunde of een verkeerde haakkeuze in een bepaalde situatie. De tweede “kleinere” oorzaak heet fabricage fout. De eerste oorzaak is in mijn ogen goed voor 95% van de gevallen, de fabricage fout voor maar 5% van de gevallen. Straffe uitspraak van mezelf (I know) maar hiervan ben ik rotsvast van overtuigd door mijn eigen ervaringen en bevindingen in het “haken” wereldje.

carp-fishing-de-juiste-houvast-featured-fish-shot-1

Het grote probleem waar veel vissers mee worstelen, is welke haak in welke situatie in te zetten. Het grote aanbod van haken op de markt maakt die keuze niet simpel en daar ligt net de cruciale factor in het feit van een “goede houvast te vinden”.

Haken komen in alle maten, kleuren en vormen, aan de visser om de goede keuze te maken wat past binnen zijn visserij.

Kortweg heb je vier types haken op de markt, op hun “varianten” ga ik niet specifiek verder gaan, en ik ga hier dan ook enkel onze haken toelichten.

carp-fishing-de-juiste-houvast-longshanks

Als eerste begin ik met de zogenaamde “longshank” haken en meer bepaald in ons geval de Incizor. Deze haak typeert zich door een lange steel en een rechte bocht. Dit type haak heeft de kunst om super snel te kantelen en te prikken, vaak wordt dit nog beter door hem een klein stukje te “verlengen” door middel van krimpkous of door onze nieuwe Tungsten Kickers. De longshank haak was een tijdje geleden bijna voor iedereen eerste keus, maar “zogenaamde curved shank” haken hebben hem wat op de achtergrond verdrongen. Zonde eigenlijk want hij heeft zeker nog zijn waarde in ieders tacklebox. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat de “longshank” wel wat kunde gebied tijdens de dril. Door de lange steel van de haak kan er een lastig neveneffect optreden tijdens het drillen, en kan de haak als “zaag” gaan fungeren. Longshank haken zijn dus per definitie niet altijd inzetbaar, maar als de situatie het toelaat (zacht drillen, geen obstakels) dan is het een winner van jewelste door zijn ferme prik eigenschappen. Perfect voor bodemaas of “wafters”.

carp-fishing-de-juiste-houvast-muggas

Het tweede haaktype die ik bespreek is de zogenaamde “Curved” shank haak, denk hierbij in eerste instantie aan onze Mugga’s zowel de Covert Dark versie als de Continental versie. In tweede instantie komt daar ook onze Rigga CVR bij. Dit type haak is op dit moment immens populair en terecht, het is een geweldige all-round haak die vaak de lading dekt van iedere visser. Door de kromming in de haaksteel en door het feit dat het haakoog in een hoek van 45 graden staat, is dit een haak die je best gewoon “puur” vist zonder krimpkous af andere “kickers”. Het gebruik van een “kicker” kan er net voor zorgen dat de haak iets te vlug prikt en zich nestelt in de harde gedeelte van de visbek, de haak penetreert dan niet diep genoeg met weeral nefaste gevolgen. Als ik één tip mag geven vis hem puur zonder meer. Perfect te gebruiken voor “wafters” en “bodemaas” de Rigga CVR is een perfecte “snow man” haak.

carp-fishing-de-juiste-houvast-chods

Het derde haaktype die ik wil bespreken met jullie zijn de zogenaamde “Chod” haken. In ons gamma betreft dit de Covert Dark Chod en recent aan toegevoegd de Rigga BCR. Dit type haak kenmerkt zich door een meestal wijde haakbocht, korte tot zeer korte haaksteel en een haakoog dat naar buiten werd geplooid, dus weg van de haakpunt. Dit haaktype laat zich enkel en alleen correct vissen met stijf onderlijnmateriaal en nog het beste met stijf nylon onderlijnmateriaal, denk maar aan fluorocarbon, ziglijn etc etc. Dit is dus DE haak om correct met pop-ups te vissen of Chod rigs mee te veraardigen. Perfect voor pop-up presentatie.

carp-fishing-de-juiste-houvast-talon-tips

De laatste variant die de revue passeert is de zogenaamde “Klauw” haak, alhoewel onze variant de Covert Dark Talon Tip niet echt een klauwhaak kan genoemd worden, aangezien zijn punt recht is en niet naar buiten gebogen. Echter kenmerkt onze Talon Tip zich in iets specifiek en dat is het feit dat de punt van de haak niet naar binnen geplooid is maar net naar buiten, de punt van de haak staat maw niet loodrecht op zijn steel, maar is lichtjes naar buiten geplooid, dit alles in het belang om een “rappere” prik te verkrijgen. De perfecte haak die een mooi compromis is tussen vlees pakken door zijn wijde bocht en een snelle prik. Deze raad ik wel aan met een kleine kicker of een stukje krimpkous te vissen. Perfecte haak voor bodemaas.

carp-fishing-de-juiste-houvast-featured-fish-shot-2

Haken en de juiste inhaking bekomen is een zeer boeiend onderwerp. Ieder van ons heeft zijn favoriete merken, alsook zijn eigen interpretatie over deze materie. Het is één van de zovele schakels in de lange ketting die correct moet uitgevoerd worden willen we uiteindelijk succes boeken. Het maakt niet uit of je nu een beginnende of ervaren karpervissers bent. Houvast heeft iedereen nodig.

Succes en tight lines,
Chris Vandenhaute