karpervissen-alles-of-niets-vincent-title

Eind juli zou ik mijn jaarlijks verlof mogen starten met een vistrip naar het magische rainbow lake. De voorbereidingen werden moeilijk door een drukke periode op de werkvloer, mede door de Corona. Echter uit het verleden wist ik wat er allemaal nodig was en wat ik zeker niet mag vergeten mee nemen. Alles werd klaar gemaakt de laatste dagen voor vertrek. De tacklebox was eenvoudig samen te stellen, vol vertrouwen in de materialen van Gardner kon ik duidelijk zijn. Incizors en Continental Mugga’s in maatje 2 en 4 en de Ultra Skin in 35lb, meer heb ik niet nodig om rigs te voorzien voor elke mogelijke situatie.

karpervissen-alles-of-niets-vincent-products

Vrijdags kon de trip starten van bijna 1000km en ik besef dan pas goed dat het allemaal al begonnen is. Corona zorgde veel zorgen de laatste weken voor aanvang en ik kon eindelijk alles los laten. Bij aanvang van de sessie werden de rigs en leaders aangeknoopt, alles moest nog gebeuren maar we hadden tijd. Het zou een weekje worden waarbij het alles of niets werd, de afgelopen weken bleek het niet echt goed te gaan op onze stek, door omstandigheden lag het grootste deel van het bestand op een onbeviste stek zonder enige lijndruk. Door deze info hadden we focus gelegd op enkelingen te vangen en dus compact voeren en zo diep als mogelijk in de safezones. Minuten vlogen voorbij, uren vlogen voorbij, dagen vlogen voorbij zonder enig teken. Mijn maatje Ben had een klein schubje weten vangen, een beetje hoop maar langs de andere kant ook niet. Net over de stekgrens kon ik donderdags enkele keren een springende vis spotten, na overleg met de buren zagen ze er geen probleem in dat ik de hengel iets verder positioneerde, iedereen is er voor één ding en dat is een visje vangen.

Aangezien het echt stroef liep, koos ik ervoor een snel prikkende rig aan te knopen. Een KD-rig werd geknoopt, simpel maar o zo agressief. De hair voorzien een reeds voorgeweekte boillie, om geen argwaan te creëren. Secuur werd deze geplaatst op de zone waar ik al enkele keren een vis zag rollen. Alweer vlogen minuten voorbij, uren vlogen voorbij en tijdens het actieve ‘springmoment’ zag ik gewoon geen beweging meer op de stek. Ik zag alle hoop verdwijnen en de moed om door te gaan verdween als sneeuw voor de zon. Big fish Thursday bleek ons een big blank te geven en het einde van de trip kwam wel zeer kort bij. We genieten nog van de omgeving en de prachtige sterrenlucht die avond om dan onder de wol te kruipen.

karpervissen-alles-of-niets-vincent-common

Rond 4u krijg ik 2 bliepen op de ontvanger door en hoor een belletje lichtjes rinkelen. Ik storm naar buiten en zie dat de hengeltop langzaam door buigt. Het gevoel als ik de hengel vast neem en een weerstand voel, is niet te beschrijven met woorden, kippenvelmoment volgens de Van-Daele maar ik ervaar het gewoon in elk bloed – en haarvat in mijn lichaam. Bij aankomst bij de stek zie ik de boei net achter een eiland verdwijnen als ik de draad uit de laatste oogvijs wil liften. Eenmaal boven de vis zie ik in het schemeren van mijn hoofdlamp een schim en denk een mooie 40iger gehaakt te hebben, iets later laat deze schim zich in de diepte vallen en kiest ervoor mij om sleeptouw te nemen tussen de richels en eilanden van rainbow.

karpervissen-alles-of-niets-vincent-common-2

Het lijkt wel een romantische boottocht in Venetië en ik geniet ten volle van ons uitstapje. Wanneer deze een half uur later de handdoek in de strijd gooit mag ik deze in het net loodsen en dan pas besef ik pas hoe groot en lang deze vis wel is. De vreugdekreet spreekt boekdelen en Ben kan van op de kant al horen dat er een werkelijke bak in het net ligt. Met maar liefst 29.5 schubbenvlees en goed voor bijna 1.20m een nieuw persoonlijk record. Opeens werd het “niets” gewoon “alles” voor mij, de sessie kon niet meer stuk. Voor mij zat het erop, ik heb de sessie toen afgesloten en had enkel nog hoop voor Ben dat ook hij nog een kans kreeg.

karpervissen-alles-of-niets-vincent-boat

Op het einde komt alles goed, wijze woorden die ik maar al te graag hoor maar als je er niet voor werkt dan zal het ook niet gebeuren. Hard werk en blijven doorbijten zijn de sleutel tot succes. Loopt het niet zoals verwacht, zijn er wat tegenvallers, blijf dan gewoon doordoen en probeer er het beste van te maken en dan komt die beloning van zelf. Vertrouwen in jezelf en je materiaal is hierbij van groot belang. Succes en vang een bak…

Vincent Van den Abeele