Title-image

2020 is een zot jaar tot dusver, slecht voorjaar met corona in de mix een verbod op vissen en een reis naar Kreta af moeten lassen!! Het kon allemaal niet slechter, en dan blank na blank met één enkele vis gevangen. Stond er voor juli een France vakantie op de planning, van misschien 2 weken maar ook in het land van kaas, wijn en grote karpers liep het niet gelijk gedroomd en met een geknelde zenuw in de nek en daardoor pijn die uitstraalde naar schouder, arm en hand werd het geen leuke vakantie en werd er ook niet super gevist. Ving dan ook maar een heel klein schubje en op het kanaal verspeelde ik een goeie vis en ving ik nog een meerval van een kilo of 15. Niet waar ik voor naar France kwam. En als klap op de vuurpijl ik samen met die vriendin ook nog eens last van bed bugs die we opliepen in het huisje/gite waar we een week sliepen!! Dus heel veel jeuk en onaangenaam gevoel. France is dus niet altijd een succes en dat is het voor mij al een paar jaar niet meer. Daarom dat ik de laatste paar jaar een paar trips naar de Uk doe per jaar, maar daar komt dit jaar ook niets van in huis door corona. Dus heb ik men zinnen terug gezet op het vissen op het magische Albert kanaal of gelijk wij zeggen het AK. Na de lock down en voor men vakantie naar France viste ik er al 6 nachten zonder succes, maar dat weet je op voorhand dat het niet voor de hand ligt om hier een vis te vangen. Het stuk dat ik heb uit gekozen om te bevissen is van sluis tot sluis bijna 24km lang en dus een behoorlijke slok water!! Maar met wat ik weet over het bestand wat er zwemt meer dan de moeite om te bevissen, al is het verdomd moeilijk omdat het low stock is en de vissen overal kunnen zitten en je ze niet tegen houd op een stek. Dus ik besluit om zo rond eind Augustus begin September terug te starten daar op het AK en dus dit schrijven is een terug blik of zoals we het zo mooi noemen een throwback Thursday artikel over mijn korte ervaring een paar jaar geleden op het AK.

karpervissen-albert-kanaal-scenic

Het AK al veel over gelezen en al meerdere keren aan zen oevers gestaan op verschillende plaatsen en dus ook stukken, een water dat me altijd op één of andere manier aantrok en er toch nooit echt viste bleef het jaren door men hoofd spelen tot in 2016 toen ik een maat over het AK sprak en die zij zal je is mee nemen naar het AK binnen kort en dat was het zowat. Want dit was op weg naar Carp Zwolle 2016 in de winter dus. En enkele maanden later begin April was men eerste sessie daar in de kom op het AK. En het gevoel was mega al wist ik dat het niet simpel ging worden toch besloot ik om hier even door te zetten met vallen en opstaan en blanken!! Maar ik was er vast van overtuigd dat ik hier vroeg of laat een vis zou vangen. Instant en met men hybrid pop up rig vissend met salty squid pop ups bleef ik volharden in de boosheid. Al zij men maat dat hij vooral met bodem aas hier zen vissen ving en niet op pop ups, bleef ik toch gewoon verder doen met deze popup rig en pop ups waar ik enorm veel vertrouwen in had. Ik bleef ook doorgaan met deze rig omdat ik er enorm veel vertrouwen in heb, het is eigenlijk een combo van een paar rigs in één. Aangezien ik geen fan ben van de chod rig is deze toch een beetje gebaseerd op de chod, maar ook beetje hinged stiff rig en multy rig en daarom de naam de hybrid rig. heb al eens een hoe knoop ik deze rig gedaan, dus check deze uit om te zien waarover het gaat (in spiegel magazine) het is een geweldig goeie rig, het is zo een rig, als ze het aas pakken zijn ze eraan voor de moeite en belanden ze 95% van de tijd in het net als er niets anders mis gaat. Maar met Gardner tackle materiaal ben ik daar ook wel vrij gerust in!!

karpervissen-albert-kanaal-pic1

Na 3 sessies, een nacht of 6 a 7 op een paar stekken gevist bevond ik me voor de 4 de sessie weer in de kom er stond hier en daar een pluk wier. Het is raar op het AK dat wier, vanop de bodem van die lange slierten tot de oppervlakte maar nooit grote dikke velden met wier. Just van die lange slierten her en der langs de kant en ook niet overal, maar hier ik deze oever van de kom stond meer dan de andere kant en wier is toch wel een magneet voor vis dus ook voor karper. Dus deze sessie ging ik tussen dit wier vissen, ik dropte men rigs links en rechts. Ik gebruik een trapje om van de schuine (heel gladde schuine kant bij nat weer, dus heel gevaarlijk) en loop dan rechts en links op het smalle randje om men rigs te dropen. Ik vis ook nooit echt ver uit de kant en nu was dit ook weer niet anders, gewoon tussen die slierten wier en een handje of 3 bollen er om heen. Zeker niet alles op een hoop en de boten doen de rest. Al blijft je aas eigenlijk wel goed liggen ook al is er heel veel scheepvaart op het AK. En daarom vis ik ook kort in de kant, omdat ik al ondervonden heb als je te ver uit de kant vist meer last hebt van de stroming die deze toch wel redelijke boten veroorzaken en te ver uit de kant betekend dat je lood toch niet altijd blijft likken ook al gebruik je 6 of 8oz maar korter bij is er geen probleem. Nu het was vrij warm op het einde van Mei, maar het vertrouwen was weer hoog en die zaterdag morgen mocht ik men eerste vis, een schub landen. Het was geen grote maar het was een AK karper en het was op die pop up rig (geen foto’s van deze klein schub) en we deden gewoon ons ding weer links en rechts rigs dropen en nog wat extra bollen er bij en klaar voor de tweede nacht. Weer vol vertrouwen ging ik de nacht in, en voor first light (eerste licht) liep de rechter hengel af … dit was anders dan de dag ervoor, en van het moment dat ik de hengel op pakte wist ik dat het om een veel betere vis ging. En hij pakte meter na meter lijn en elke keer kon ik hem tot op een paar meter van de oever brengen en elke keer nam hij of zij terug wat meters, runs van 20 tot 30 meter zonder stoppen!! Dit was een goeie vis!! En na 25min was het zover en ze rolde netjes zonder al te veel probleem over de net koord en ze was van MIJ … YES YES YES wat een mega gevoel (ik voel het terug als ik erover schrijf) ik keek in het net en zag een bak liggen.

karpervissen-albert-kanaal-pic2

Ik ga niet met gewichten gooien omdat dit niet mijn ding is en omdat dit eigenlijk niet ter zaken doet, het was een mega vis en ik was on top of the world en weer op die pop up rig en die salty squid pop up. Het was zondag en het was dus weer tijd om naar huis te gaan, om de volgende dag te gaan werken. Maar er werd al een plan gesmeed om het volgende weekend terug te gaan. Die week regende het echt enorm hard en veel en er was hier en daar overstroming, maar dat hielt ons niet tegen om vrijdag weer te vertrekken richting kanaal. Ik was met een engelse maat (die al een paar weken in Belgié en vooral op het AK bezig was) op pad en we dachten om eens een ander stuk te bevissen dus we besloten om even te gaan zien op het ander stuk. We reden op het jaagpad en opeens zag ik een vis draaien!! Iets dat ge niet vaak ziet op het AK en we stopte en ging kijken, en ik zag nog een vis en nog een vis!! En er was hier een overloop waar water uit de omgelegen velden in een beek terecht kwam en die beek op ze toer uit kwam in het kanaal. Het was nogal wat water en daardoor trok het blijkbaar vis aan, en zo pakte we hier uit opdat het nogal logisch was met zoveel beweging van karper (nee nee het was geen brasem of andere kleine vissen) dus ik ging links zitten en hij rechts met één hengel elk in flow dat veroorzaakt werd door het water dat uit die overloop stroomde. En de andere hengel werd wat verder neer gelegd, achter af gezien was die tweede hengel voor mee niet nodig want hier verspeelde ik een vis op, de lijn was achter een steen geraakt met als gevolg een snoeiharde run en bij opnemen van de hengel lijnbreuk en vis weg. We viste samen met hetzelfde aas, maar verschillende rig en ik dus met men hybrid rig in combo met de salty squid pop up. Voor het donker lag er al een eerste vis op de mat voor mij en in de rest van de nacht en ochtend kwamen er 7 aanbeten (waarvan ik er die ene verspeelde) en de rest allemaal het net in gingen. 6 vissen in iets meer dan 12u was echt niet normaal, en met een paar mega vissen bij. Maar wat zo raar was, was dat men maat geen stoot had gekregen en we amper 3 a 4 meter met de ene rig van elkaar lagen! Ik ving die eerste voor het donker was en in de nacht liep het 2 keer af, met een klein schubje dat ik direct terug zetten en een uur later liep dezelfde hengel weer af en gelijk was het ook weer duidelijk dat ik een beter vis had gehaakt en 20min later kon ik hem netten. Wat een oude karakter vis niet normaal (blind langs één ook en overal rimpels!!) maar weeral super blij, men engelse maat was niet zo blij en hij begreep er niets van!!

karpervissen-albert-kanaal-pic3

Het liep goed tot een uur of 10 in de ochtend, want ik ving nog 3 vissen bij (nog een klein spiegeltje, de toekomst) en nog 2 schubs, de laatste schub heb ik ook direct terug gezet omdat die geweldig bloeide uit de kieuwen, omdat hij zo een enorme inspanning had geleverd. Hard vechtende vissen deze AK vissen en ze moeten niet altijd 20kg of meer zijn, en dat was met de voorlaatste vis ook het geval, man man wat een dril die op zen minst 35min duurde en ik de eerste 25min de vis niet zag en maar blijven beuken!! En lijn nemen tot terug in het midden en met scheepvaart erbij zijn dit drils die ik nooit nog vergeet. Maar ook deze belande in het net en maakte het tot op de foto zonder al te veel moeite voor de rest. Een super lange schub met enorm veel power. En dat was het einde van het vangen, we viste nog een nacht verder maar de vis was weg en als de vis weg is komt hij op zo een kanaal gelijk het AK niet direct terug. Ik deed dat jaar nog een nacht of 7 op het kanaal maar hield het dan voor bekeken en in 2017 viste ik er maar een nacht of 5 zonder succes. In 18 en 19 heb ik er zelf niet gevist, maar zag ik toch regelmatig op face boek vissen voorbij komen van het Ak van mensen die in men vrienden lijst staan en dit water bleef toch altijd in men achterhoofd hangen om er terug heen te gaan en er gewoon te gaan vissen. niet met een doel maar gewoon wat komt, komt en wat niet komt, komt niet dat is mijn gedacht als ik het hier wil volhouden. De vissen hebben vinnen en zwemen rond, dus om een of ander moment komen ze voorbij en als ik er dan juist zit zal ik er één of meerdere vangen. Ik heb top aas en top materiaal dus dat gaat me niet in de steek laten, en heb er dan ook alle vertrouwen in dat het binnen kort weer eens bingo zal zijn voor me op het AK. en dan lezen jullie het wel weer…

Wens iedereen van jullie kromme hengels en de vissen van je dromen, geniet van het vissen en heb respect voor elkaar!!

Tight lines Tommy De Cleen