Niet meer weg te denken in de hedendaagse karpervisserij en het word alsmaar populairder… Terecht! Bij vele karpervissers is het dan ook hun ‘number-one choice’.

Ikzelf was absoluut geen fan! Vroeger was ik van mening dat popups enkel fluo gekleurde balletjes waren die alleen maar vissers vingen. Zeker 15jaar lang zweerde ik enkel en alleen bij bodemaas: boilies, wafters, partikels, pellets, deeg, naturals, enz…

Eenvoudige bodemrigs met vlijmscherpe haken op de juiste plek op het juiste moment met goed aas. Het vertrouwen was zo hoog & veel moeilijker hoefde het niet voor mij!

Ik zou liegen dat ik het ‘van grond vissen’ nooit geprobeerd heb. Maar nooit kon ik er deftig een vis op vangen en de pogingen zijn dan ook op één hand te tellen. De resultaten waren de volgende.

1. Popup die s’ morgens op de bodem lag
2. Vis gelost
3. Vis slecht geprikt

“Never change a winning combination of toch?”

Dit jaar heb ik m’n ouderwetse mening serieus moeten bijschaven! Het bleek dat de drijvende balletjes ook voor mij een serieuze meerwaarde konden bieden! Het visuele effect zou op verschillende momenten van goudwaarde zijn. Vooral op momenten dat vissen absoluut geen interesse hadden in het bodemaas en de popups opnamen in een waan van interesse of reflex.

Het enige wat ik nodig had was goed materiaal. Twee zaken: een drijvende popup en een rig waar ik 100procent op kon vertrouwen zoals m’n bodemrigs. Die drijvende popup klinkt logisch maar je wilt niet weten hoeveel er na enkele uren al tegen de bodem aan liggen door vochtopname of de druk van het water…
Het tweede was iets moeilijker de rig zelf. De rig moest altijd goed liggen. Voor een perfecte inhaking zorgen zonder slecht geprikte vissen met lossers en kwetsuren als mogelijk gevolg.

DE HINGED STIF

Na zowat een heel jaar regelmatig te vissen met deze rig sta ik versteld hoe fantastisch deze rig werkt! Op geen enkel water had ik een teleurstelling met dit bouwwerk. Zelfs op waters waar ik soms stevig moest drillen zat elke haak muurvast. Vaak kwamen er ook veel sneller aanbeten dan ik gewend was, het visuele zal ook hier wel weer zijn aandeel bewezen hebben.

Nu loop ik hier te smijten met voordelen maar toch was er ook één klein nadeel. Krabben en kreeften! Deze beesten leken echt verslaafd aan de putty… Eens de putty er af, valt ook meteen heel het idee en werking van de rig. De presentatie en inhaking zijn dan kut! Gelukkig heeft Gardner hier een oplossing voor gevonden. Toen de Hinge Beads in het leven waren geroepen was dit nadeel/probleem helemaal van de kaart!

Bij deze sluit ik mijn relaas af. Ik ga absoluut niet zeggen dat de Hinged Stiff een toverrig is die altijd en overal vis ga vangen. Maar hoop wel dat meer mensen hem de kans gaan geven. Ik ben ervan overtuigd dat het meer en beter gehaakte vissen gaat opleveren! Ik ga hem in ieder geval nog heel vaak inzetten.

Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!
Dries