karpervissen-de-oc-jaren-title-image

Hier zit ik nog in men kot met de Covid19 maatregelen die nog altijd in voege zijn, maar er is licht aan het eind van de tunnel want vanaf 4 mei mogen we van onze federale regering terug gaan vissen, dus we gaan in dit artikel nog eens terug in de tijd, want volgend artikel is van een nieuw avontuur. Het oud kanaal of ook wel de OC genoemd was in den tijd als ik er eerst viste niet gekend. Mijn toenmalige vis maat werkte in de bouw en op een dag in begin van de zomer in 2002 belde hij me dat hij met de camionnet van het werk over een klein kanaal gereden was (op de snelweg) als karper visser kijk je altijd links en rechts naar water en hij zag dit water in zen ooghoek voorbij flitsen, en belde me gelijk. Om te vragen of ik zin had mee te gaan kijken naar dit water? In het weekend, Ik zij gaan kijken! We nemen ons vis grief mee en gaan er ineens vissen. En zo gingen we die vrijdag na het werk voor het eerst kijken naar daar. Die vrijdag kwamen we toe aan een stuk van het kanaal dat we het wier stuk doopte (jaren later) en gingen eigenlijk niet rond kijken maar legde direct elk 2 hengels uit, en viste 2 nachtjes. In de nacht vingen we niets maar ik ving overdag wel 2 goeie vissen, een schub en een spiegel. We besloten om het weekend erna terug te gaan en dat deden we dan ook en dat weekend ving ik nog een goeie spiegel. Maar buiten nog eens een avondje met een andere maat daar te vissen een jaar later. Gingen we elders op waters vissen in onze regio en werd het OC niet vergeten maar we viste er niet meer. Omdat we andere wateren hadden die we heel graag wilde bevissen, maar voor mij blijf het OC toch altijd in men achter hoofd hangen en af en toe dacht ik toch over die vissen en over het water zelf.

Karpervissen-de-oc-jaren-pic-1

Aangezien we het toen die zomer van 2002 nauwelijks hadden bevist, en we maar één stek en stuk hadden bevist voor maar 4 nachtjes en een avondje. Was er in het voorjaar van 2012 een klik om terug te gaan en het serieus aan te pakken. Samen met nog altijd men zelfde vis maat starten we terug op het wier stuk. Er was in 10 jaar wel het één en ander veranderd, er was een gedeelte van bomen volledig weg. Gewoon omgehakt waarom weet ik niet maar het bos was weg, maar we besloten toch om daar te vissen en de eerste sessie was als ik me goed herinner een blank. Het was begin April en er was zelfs nog vorst aan de grond. Tweede sessie een week later was het wel bingo voor mij, met de eerste spiegel en nog een kleine ronde spiegel de volgende nacht op een andere stek. Ik was verkast naar een soort van baai/kom of hoe ge het ook noemt. Ik had hier wat peil werk gedaan en had een spot gevonden waar ik deze vis had gevonden. Je zou zo zeggen dat je overal vis kon vangen hier, maar dat bleek toch niet waar te zijn en de vissen leken heel spoty te zijn (wat daar de jaren die volgde nog duidelijker werd) op rig gebied gebruikte ik in die periode de blow back rig. Deze rig heeft me door de jaren nooit in de steek gelaten en dus gebruikte ik ze nu ook. Never change a winning team. Aas waren zoals altijd bij mij voor 90% van de tijd bollen. Maar na die eerste vis die tweede sessie had ik thuis een idee om met kleiner aas te gaan strooien, eigenlijk een mix van 10, 12 16mm bollen door elkaar maar heel veel kleine 10 en 12mm boilies en dan met een 16mm te vissen en snow man op die blow back rig. dus een 16mm bottom bait en een pop up on top. En dus nogal een redelijk grote voerplek aanleggen met deze kleine knikkers die ook nog eens rood en zwart waren. Een andere kleur met het zwart erin, het zag er niet alleen hemels uit!! die bollen waren ook hemels (voor mij dan toch) want die eerste sessie was gelijk bingo voor me, met een 14 tal vissen als ik me niet vergis en een paar heel goeie erbij. Over af romen gesproken want na deze sessie was het op dit stuk over voor mij. Ik voerde de sessie 5kg van die rode/zwarte kleine bollen over een redelijke oppervlakte waar die spot in was. En de rest is eigenlijk geschiedenis, maar wat een sessie bleek te zijn met als kers op de taart een geweldige schub. Onze terug keer naar het OC was dus top verlopen en ik ving nog enkele vissen op dit stuk de volgende sessie. Maar er was meer mogelijk, al was het niet simpel om mijn maat te overtuigen van de mogelijkheden en dat we onze horizonten moesten verleggen en ook andere stukken te gaan bevissen. Want er was nog zoveel meer …. Maar op één of andere manier viste we weer niet verder op het OC dat jaar en duurde het weer tot het voorjaar van 2013 om terug te keren. Ja die vis maat van me was niet altijd gemotiveerd om naar daar te gaan vissen ik had/heb geen rijbewijs dus ik rij zelf niet en hang dus af van andere toen. Nu heb ik een top vriendin die me overal heen brengt en ik heb nu zelf een carp mobiel (waar men vriendin me mee weg brengt) rij zelf nog altijd niet, maar dat heeft zo zen voordelen en die zijn dat er nooit geen auto van mij achter blijft op een parking waar andere je banden kunnen lek steken of ruiten in gooien (jaloerse karper vissers of zo) dus dat voor jaar van 013 was anders omdat we eindelijk op een ander stuk waren beland, dat ik nu het kasteel stuk noem. Maar op dit stuk viste we maar één sessie, omdat ik het niet voelde, maar ving ook wel weer een vis op dit stuk. Wat ik ook wel even wil zeggen is dat ik hier niet met gewichten gooi van de vissen die ik ving, omdat dit voor mij persoonlijk nooit een echte dreef veer is om ergens te vissen. het gaat bij meer om de beleving en de vissen, hoe ze eruit zijn en niet of zo nu net 20kg zijn of niet maakt mij niet veel uit. tegenwoordig weeg ik niet eens men vissen. maar nu terug naar het verhaal en het volgende weekend gingen we weer een ander stuk bevissen, zonder info wat er zoal zwom hadden we het op het einde van vorige sessie al eens gaan kijken en had ik min of meer al zo een idee waar ik ging vissen. men maat vond het allemaal ok en ging 100 meter links of rechts van me zitten meestal, en verkaste soms als het nodig was of ik deed dit ook als het nodig was. Maar ook op dit stuk dat ik de Rock noemde was het duidelijk, de eerste sessie was een blank maar het weer zat toen niet echt mee, maar de tweede en de daarop volgende sessies waren weer bingo en ving ik en men maat weer goed onze vis. Ik iets meer omdat ik er meer voor deed dan men vis maat. Omdat ik niet echt de pinten drinker en blower was waarschijnlijk (lang geleden al gestopt met die troep) en ik dus meer focus in men visserij legde was ik dus ook op dit stuk weer redelijk succesvol en ving ik enkele goeie vissen. ik gebruikte nog altijd die blow back rig met die snow man en op dit stuk kwamen er ook golf bal formaat mesh bags bij gevuld met pellets en hier iets minder bollen dan op het wier stuk maar ook verspreid. En het vangen ging maar door, maar tegen de zomer had ik men oog al laten vallen op het volgende stuk. En was ik al een paar keer gaan kijken, en ook daar had ik al weer gezien dat er mogelijkheden waren en had zelf al een paar heel goeie vissen zien zwemmen. Dus was al in men gedachten aan het verkassen naar dat stuk omdat ik op de Rock ook al enkele vissen had gedubbeld. Het was op een sessie met een engelse maat dat ik na een paar dagen zwoegen op het Rock stuk besloot om naar stuk X verkaste (zo noem ik dat stuk of nu ook het dorp stuk word genoemd) om hier te proberen. Ik had een paar uur daarvoor een goeie schub zien liggen onder het lelie veld en dat was de trigger om te verkassen.

Karpervissen-de-oc-jaren-pic-2

Het was nu dus zomer en was net verkast naar het dorp stuk, en ook hier met dezelfde rig en aas ging het allemaal heel vlot en ving ik elke sessie vis na vis, na vis en het waren ook allemaal heel mooie vissen met enorm veel karakter en daarom viste ik hier zo graag en vond ik het nu ook leuk om andere stukken te bevissen en men maat vond het allemaal goed, hij ving ook zen visje links en rechts en ik bleef zowat hangen op dit stuk en viste het regelmatig. De eerste vis die ik hier op het dorp stuk ving was de vriendelijke schub of the friendly common genoemd, deze vis werd 2 maal door mezelf gevangen en twee keer door een vriend van me uit Nederland. Het was ook deze schub die me deed verkassen naar dit stuk. En het dorp stuk is het stuk waar ik het langst heb gevist en ook een paar keer ben terug gegaan omdat ik er zo graag viste, maar het veranderde door de jaren heen op elk stuk door dat natuur en bos er kap vergunningen uitschreef om bomen en struiken uit te doen en op die manier veranderde het landschap er en werd het moeilijker voor mij om er te blijven vissen opdat de prachtige natuur er naar de vaantjes werd gedaan door natuur en bos of natuur punt (snap het soms niet wat deze boys uitsteken!!??) maar bon ik viste dus op het dorp stuk tot in het najaar en had er enkele heel goeie sessies waaronder één waar ik in één nacht 6 heel goeie vissen ving waaronder een paar terug vangsten omdat de bestanden op deze stukken niet enorm groot zijn en we over een max van misschien een 20 a 30 vissen spreken per stuk, soms minder en dan vang je al vlug eens een vis terug als je goed aan het vissen bent. Het was toch ook duidelijk dat de vissen er eigenlijk wel voorkeur hadden om te azen op sommige spots. Zo was er op het dorp stuk een boompje op het lang gerekt stuk tussen de kom en de bocht in het dorp. Ik viste links en rechts van dit boompje op de richel kort in de overkant, maar op één of andere manier kon ik op de rechter hengel geen beet krijgen. Enkel links kon ik beet krijgen en al viste ik maar met één hengel, rechts kon ik geen aanbeet versieren en dus die top nacht in eind oktober kwamen dus 6 vissen allemaal van die linkse spot naast het boompje. In het volgende voorjaar hebben ze dat boompje gekapt en was ook deze stek of spot om zeep. Na deze sessie viste ik nog regelmatig op het OC op verschillende andere stukken en ging ook af en toe eens terug naar stukken waar ik al had gevist met ander mensen want op een gegeven moment was er ook een breuk in de vriendschap met men vaste vis maat die ik na de breuk niet meer zag en we gingen onze eigen weg. En ik zoals ik al zij ging ik nog regelmatig terug vissen op het OC met andere maten uit Nederland en uiteindelijk was ik terecht gekomen op het lang stuk. Voor mij het ultieme stuk omdat hier een vrij klein bestand zwom en het een vrij lang stuk was. Is het me ook op dat stuk geluk om er de parels te vangen wederom met dezelfde rig en aanpak was het ook hier na een paar trips al vissen terug vangen en kwam er in 2016 een einde aan een prachtige periode in men visserij op het OC, ik ging nog terug maar er werd weer van alles verwoest door het kappen van struiken en bomen dat het voor mij even genoeg was, maar gezien de omstandigheden waar we nu in zitten met Corona, en de nodige hick ups in de planning dit jaar ziet er naar uit dat ik binnen kort misschien nog eens terug ga voor enkele nachten op het OC met een goeie maat waar ik normaal deze week die komt mee naar engeland zou gaan. Dus ik ga zeker weer terug naar het OC omdat er zo graag heb gevist en het nog wel eens terug wil zien en misschien vangen we weer enkele parels van daar. Voor nu is dit het einde, maar tot heel snel met nieuwe avonturen want vanaf 4 Mei mag er eindelijk terug gevist worden in Belgié (door belgen, want de grens blijft nog even dicht)…

Strakke lijnen Tommy De cleen

Karpervissen-de-oc-jaren-pic-3