carp-fishing-mijn-jaar-2020-title

Het jaar van de Corona pandemie, wat ken ik er over zeggen?? Dat het een zot jaar was, met veel dingen die ineens niet meer mochten. Gelijk op een gegeven moment een vis verbod!! Echt waar, in 36 jaar op karper vissen nooit mee gemaakt (buiten de gesloten tijd). Maar 6 weken een hengel verbod omdat er een virus rondvliegt waaraan je zou kunnen dood gaan. Als je het te pakken krijgt en je ben zwak of wat ouder! Sciencefiction noemen ze dat (enkel in films te zien) maar nu in het echt!! Op het nieuws zotte beelden over dood en nog eens dood!! Overal in de wereld. En ik die gewoon wil gaan vissen mocht niet meer buiten (enkel om te werken of naar de winkel te gaan) hoe zot kan het worden? Ik ga alleen vissen en dat is nu net wat het zotte eraan is. Je moet zoveel mogelijk contact vermijden om het virus niet te krijgen (dus vissen alleen in de buitenlucht was de beste oplossing voor mij maar het mocht niet). De LOCKDOWN was een feit.

Dus ik had één of twee keer gevist en een schubkarper gevangen voor de lockdown en na de lockdown liep het vissen voor geen meter. Ik viste op het groot diep water en blankte. Ik ging naar France in de zomervakantie en ving een meerval en een 500gr wegende schubkarpertje (daar gade niet voor naar France!!). De zomer was weer heet en ik kon geen beet versieren!! Ik deed een sessie of 6 op het Albert kanaal en daar kwam ik rond half september tot de conclusie dat ik mezelf aan het opbranden was en ik gewoon door the motions begon te gaan om gewoon te gaan vissen. Het was eigenlijk niet meer leuk (om toch maar die ene vis te vangen of aanbeet te krijgen!!). Het was genoeg voor mij. Ik besloot op te stoppen op het AK en op een ander water te starten voor het najaar. Eind september was het dan zover dat ik terug op het complex ben gestart en de eerste sessie van 2 nachten was het gelijk bingo. Ik viste met twee hengels, ene rechts op de stek op een spot kort in de kant naast een redelijk groot wier bed en de andere hengel werd links onder de kant gedropt. Vissend met ronnie rigs en een orange en pink pop up. De orange pop vertrok eerst en ik ving de ‘Sergant’ opnieuw. Een vis de men laatste vis van 2019 was en al was het een terug vangst toch heel blij met deze vis (je kunt niet kiezen welke vis je aas op neemt!). De volgende dag was de linker hengel aan de buurt, deze vis was echt bruut!! Den onbekende was over de magische grens, en ik was over the moon (niet door het gewicht) maar gewoon de vis op zich, wat een bangelijk schubkarper!! Dus 2 vissen op de eerste 2 nachten.

Sessie 2, een week later aangekomen op vrijdag voordemiddag, was het weer richting het water met de barrow en de stek waar het vorige week bingo was (de kop) was vrij, dus weer links en rechts de hengels gedropt in de kant op dezelfde spot. Ook nu weer resultaat met dezelfde rigs en pop ups. De eerste vis, een spiegel en de tweede weer een bekende (5de keer dat ik hem al vang) maar ook deze vis brengt me de nodige voldoening en weer 2 vissen … Dus heel blij. De derde sessie was half okt bij het opkomen van de nieuwe maan, omdat er een andere gast op de Kop zat, ging ik op een andere stek zitten (op een ander water van het complex). Ook hier ging ik in de kant vissen, met een nieuwe rig die ik had geknoopt (na het zien van deze rig bij Adam Penning). Het gaat over de multi/hinged stiff rig, het is een combo van twee of 3 rigs in één. Maar uit komende resultaten een heel goeie rig in sommige situaties. Ik knoopte deze rig met een BCR chod haak maatje 5, stiff link 25lb en een soepel stukje ongecoat braid. Verbinding met de ongecoate braid was een albright knoop en een het ene einde werd wat putty geplaast voor de pop up op zijn plaats te verankeren. Een hele uitleg. Ik hoop dat mijn uitleg duidelijk is. Iets laten zien hoe het moet is nog altijd iets gemakkelijker dan het op te schrijven dan het op deze manier over te brengen. Maar bon die derde sessie loste ik een enorm sterke vis na 5min battle, maar die ochtend werd het dik goed gemaakt met weer een schub uit de top laag (one of the A team gelijk ze zeggen). Het ging om ‘den toerist’. De volgende nacht ving ik nog een prachtige spiegel. Allemaal op die rig met een fluo orange scopex en blackcurant pop up die winning combo!!

De planning werd goed gevolgd en nu maakte ik me op voor de volle maan eind oktober. Ook weer perfect vallend was de 4de sessie, ook weer een schot in de roos. Dezelfde stek als vorige keer, zelfde rig en die duivelse selfmade cork ball S&B popups. Het was 3 keer raak en met als 3de vis. Weer ‘den Toerist’ (van twee weken geleden). Ik volgde nu de maancyclus en ging enkel vissen rond volle of nieuwe maan. En dus sessie 5 was nieuwe maan rond de 15de nov. Het was stil op de putten en ik hoorde ook veel minder activiteit, geen springende vissen ‘s nachts, was het dan toch waar dat ze geen winter vorm heeft dit complex?? Maar de tweede nacht wist ik toch weer een goeie schubkarper te vangen op de rig. Dus weer huis kerende, a happy man. Het werd later, maar er stond een volle maan sessie op de planning (en mijn target houdt van deze bepaalde maan in deze maand) dus 27 nov kom ik weer aan en vis ik toch weer op de stek (omdat ik weet dat dit de spot is waar ik Mr x kan verwachten) … en de volle maan in aantocht zit de spanning hoog!! Maar uiteindelijk moet ik het deze keer stellen met één van de kleinere uitzetter (maar weer geen blank) dus toch een laatste push, je weet maar nooit, maar voor één of andere rede ben ik niet gaan vissen en ben ik de volgende week pas weer uitgepakt op 20 december en 2 nachten geblankt. Mijn eerste blank in een paar maand!! Dus voor mijn doen een top najaar. Er stond nog een sessie op de planning, de laatste volle maan van het jaar en 3 laatste dagen van het jaar.

carp-fishing-mijn-jaar-2020-pic-3

Zat ik ook weer aan het water, maar niet op het complex!! Ik besloot om deze laatste 3 nachten op de grote diepe zand put te vissen. Met de volle maan in aantocht had ik toch weer een super hoge verwachtingen op een vis. De eerste avond bevestigde mijn verwachting met een rollende vis een show gelijk ik ze noem. Maar een aanbeet bleef uit! In de ochtend bij de eerste tea zag ik 3 shows maar deze ware toch korter dan dat ik viste, dus alle 3 de hengels korter gelegd en 7 extra spombs gevoerd. De aas mix was: hemp, wat tijgers en een handvol mais, boilie cruim en boilie pulp (gesoakte bollen geplet) en hier onder een paar handen vol hele bollen van verschillend formaat en soort. Twee vismeel bollen en een zoete. Gestart met de rig van afgelopen sessies. Maar op de tweede dag na de middag zag ik weer een show in de zone waarvan ik dacht, dit is gewoon nog niet waar ik lig en ook niet waar ik lag, het was zowat ertussen. Maar een vis heeft vinnen dus hij kan wel 10 meter zwemmen. Maar ook de tweede nacht niets gezien en de tijd was niet aan mijn zijde, maar nog altijd vol vertrouw!! En zag ik in de ochtend weer 2 shows en nu was ik zeker. Dat ik 10 meter te kort lag dus, terug de marker uit de kast en de 3 hengels in de zone. Ik had ook 3 andere rigs geknoopt, 2 korte heel stijve ronnies en een german (om met een wafter te vissen) de ronnies werd beaast met een orange tutti en de andere met een pink pop up. En de german ging er met een striger vandoor. Allemaal in de zone en nog 7 spombs van de mix erbij. Alles lag rond 11 uur weer terug in dus had ik nog ongeveer 24u om een vis te proberen vangen.

Het moet zo rond een uur of half 2 in de namiddag zijn geweest dat ik op de linker hengel 2 biepen kreeg en de lijn uit de clip werd getrokken!! Bingo I am in en ja hoor na wat geknoei (vast in het wier dat nog op het talut stond en vis door rechter hengel was gezwommen) kon ik met wat hulp van ander visser die even kwam buurten deze vis toch landen en de ontlading was enorm!! De vis werd even in de sling gedaan en het camera grief werd klaargezet voor de foto shoot. Wat een parel van een vis (niet de grootste) maar des al niet te min één van de mooiste van je jaar juist op de valreep van het jaar op 29 december. Het is een vis die vorig jaar in 2019 werd uitgezet op 6.4kg en nu … woog (gewicht is echt niet belangrijk) en is voor mij een weet en dat is genoeg!! Een geweldige parel als afsluiter van een echt zot jaar.

Bedankt aan Gardner Tackle voor de support en het vertrouwen!!

Tight lines, Tommy De Cleen