Na twee goeie vissen, ene in Januari en ene in Maart bleven de piepers stil in het voorjaar voor mij. Al viste ik redelijk wat nachten bijeen het was op het vangen gebied heel triest, maar vissen is meer dan vangen alleen en we genoten van elk moment aan het water. En dan was het opeens zomer met hoge temperaturen, waar ik totaal niet van hou om in te vissen en het vissen nam af bij me. Dan begon de zomer vakantie, weer een tijd dat ik eigenlijk niet graag aan het water ben door de drukte overal in deze tijd van het jaar. Ik hou van men rust als ik zit te vissen.

Daarom vis ik niet veel tijdens de zomer, maar omdat ik twee weken verplicht verlof moet nemen op het werk huur ik een week een huisje in Frankrijk om met de vrouw heen te gaan en misschien een beetje te vissen, maar dit jaar was dat anders. Er werd in de week met de vrouw amper gevist aan het huisje Le Vieux Moulin aan de oever van de Moselle in Malroy (overkant van La Max, bij Metz) het werd een leuke vakantie met veel tuinen te bezichtigen en terrasjes te doen, maar de bedoeling van men schrijven is niet over een leuke vakantie met de vrouw. Maar over een trip, sessie die ik een week eerder deed samen met men goeie maat Kurt Glorie waar ik de laatste 5 jaar men buitenland trips mee doe. Het was eigenlijk altijd naar de Uk gaan vissen, maar door Corona en alle regels die daar van toepassing zijn werd er voor Frankrijk gekozen. Ik vis wel eens graag in Frankrijk en dan meer op een betaalwater en deze keer, had ik gekozen voor Bignicourt een water op het complex van L’Evasion dat eigendom is van een Engelse maat van me Ben Lofting. Ik viste er in de zomer van 2019 ook enkele nachten (op het andere water Luxemont) maar toen was het 40° en ving toen toch nog 2 vissen en loste ene.

Maar nu was het een week voor ons vertrek super weer, maar in onze week zou het net iets ander weer zijn. Maar het was toch nog te doen! Het was zondag 18 Juli dat ik samen met Kurt rond een uur of 2 in de namiddag vertrokken in de richting van France en het was zo een 3uur een half later dat we bij de Lodge op Luxe aankwamen. Andy de man die daar werkt verwelkomde ons en Ben was er ook en we dronken enkele biertjes en praten wat bij over van alles en nog wat. Daarna werden we door Andy rond geleid op Bignicourt het water waar we zouden vissen, het hemel water viel er met bakken uit tot gisteren zij Andy en vandaag hebben jullie de zon meegebracht maar er stond een lekker windje uit noord tot noord oost dat stevig in de hoek blies waar ook de meeste schaduw was en ik had eigenlijk al een klein beetje een idee welke stek ik wou. Dus na de tour de lac vroeg ik Kurt, your swim of my swim?? Kurt zij kies maar en ik koos voor your swim en Kurt ging in my swim. We dronken nog elk een pintje en rijden naar Bigni om uit te laden in onze gekozen stek voor de week…

Het water bestaat uit meerdere eilanden en is relatief ondiep (gelijk de Engelse het graag hebben) maar na wat cast werk vond ik toch een 4 tal spots waar ik een goeie drop voelde en waar het ongeveer een meter een half diep was. Rechts van het eiland en links van het plomp veldje en 3de hengel ging in de kant (weet nooit wat te doen met die 3de hengel en ligt meestal in de weg, wat ook deze trip weer zo was) ik zette me m3 compact op en maakte alles klaar. Het voer was een mix van vanalles, partikels, tijgers, pinda’s, 3 verschillende bollen, boilie kruim, pellets en een paar liquids om het geheel van nog wat meer attractie te voorzien. En er werd een halve emmer per spot gevoerd! En de ronnies die ik knoopte met stiff link 25lb en de conti mugga size 6 werden naar de spots geworpen. Het plomp veld was op 12 en 3kwart wraps en rechts van het eiland was het 13 een half wraps (12f GTD hangels) de eerste 2 aanbeten verspeel ik op een of andere manier en uiteindelijk verspeel ik dus 3 vissen op gans de week. Zo sterke vissen heb ik zelden gevangen echt niet normaal, ze leken op een of andere manier supercharged te zijn en daardoor verspeelde ik er 3 in het begin…

Een slechte start maar op het einde kwam alles goed, ook Kurt verspeelde er een paar maar we hebben samen een super week gehad, met elk een reeks mooie goeie gezonde vissen. we viste eigenlijk van een uur of 6 in de namiddag tot een uur of 12 s’midags en dan draaide we in en gingen naar de supermarkt of gingen naar de anglers lodge wat buurten met Andy en Ben. Dinsdag avond hadden we een BBQ en dat hoort ook bij zo een week aan het water, we melkte de stek niet volledig leeg en lieten ze dus rusten met genoeg voer erop. En het wierp zen vruchten af, ik besloot om maar met 2 hengels te vissen en ene hengel te verlegen naar de linker kant van het eiland waar ik iets vond dat echt hard was. De andere hengel viste ik dus tegen het plomp veld aan maar enkel s’ avonds een paar uur (geen risico, tegen obstakels vissen) en draaide hem dan uit, om hem dan bij het eerste licht terug uit te gooien. En dat werkte perfect. We vingen goed onze vis en een paar fraaie vissen erbij, zo ving ik men aller eerste rije karper ooit (na 37 jaar karper vissen) en was daar super blij mee!! Wat een pracht vis. Ik ving nog een paar andere fraaie vissen (ene ving ik zelf 2 maal in minder dan 26u van dezelfde spot aan de zelfde rig en pop up) maar mijn kers op de taart kwam op de laatste avond, tijdens onze BBQ met Andy en Kurt. Ben was woensdag naar Engeland terug gereisd. Het was dus tijdens het eten op your swim (mijn stek) dat ik een aanbeet kreeg op de plomp spot hengel en ik eigenlijk een beetje te laat was, maar alles ging gesmeerd en met genoeg druk kwam hij uit de plomp en kon ik deze raker na weer een epic powerfull battle ook zonder probleem landen. Het was men 2de schub maar deze was iets groter dan de eerste (stockie schubje) wat een vis zeg en uitermate blij mee, foto’s werden genomen en vis werd terug gezet. Ook Kurt had een top nacht met 3 vissen. waar van een vis op foto werd vast gelegd. De andere werden door Kurt terug gezet. Doet hij wel is meer!! Alles voor het welzijn van de vissen bij hem, dus niet altijd de beoogde foto van een vangst. Maar we hadden dus een top week op een prachtig water in top gezelschap. Maar mooie liedjes blijven niet duren en het was dus weer die tijd om afscheid te nemen op zaterdag, maar niet voor lang want we komen terug… word vervolgd

Tight lines, Tommy De Cleen