Covid-19, corona of hoe ge het ook wil noemen heeft mij en andere vissers/karper-vissers heel hard getroffen. Onze regering besliste om op 19 Maart een verbod op elke vorm van hengelsport uit te voeren omdat er op sommige waters/kanalen vissers waren die een loopje namen met de regels van afstand houden en het samen scholing verbod. En het dus voor duizenden andere vissers ook te verkloten (waarvoor dank) dus van 19 Maart tot vandaag 14 April zit ik al in mijn kot, mijn kast op te vreten dat ik niet kan gaan doen wat ik graag doe. Daarom dat ik één of meerdere throwback artikels ga schrijven, artikels over vissen die ik ving of de visserij van jaren terug eens te bekijken en ik beging dus met het vissen op een bepaald betaal water in Frankrijk waar ik in 08, 09 en 2010 heb gevist en een paar goeie vissen heb gevangen en een geweldig goeie tijd heb beleeft.

Sky lake in de Marne vallei niet ver van Armentiéres en Brie, is een betaal water dat op mijn radar kam in de winter van 2007 toen ik het één en ander las over het water en ik al snel in contact kwam met een kerel (ben zen naam vergeten) die daar mede eigenaar was en er dus bijna altijd was. Ik vertelde over het contact tegen men maat en we hadden beide wel zin om er te gaan vissen, maar het zou in de zomer zijn omdat men maat enkel verlof in het bouwverlof kon krijgen op zen werk en omdat het ook een periode was op het water dat ze geen boekingen hadden omdat het zomer was en het toen enkele weken stil viel, dus geen andere klanten! Wat mooi was voor ons, en wat nog mooier was, was dat we er gratis mochten komen vissen voor de week. Wat een enorm leuk vooruitzicht was, maar dat nog ver weg was. Maanden van wachten gingen voorbij en alles werd in gereedheid gebracht als we dichter bij de datum kwamen, boilies en al ons tackel werd goed na gezien zodat het tip top was om op dit water te vissen. We wisten dat er enkele hele goeie vissen op zwommen, maar dat het niet simpel was omdat het water al vele jaren werd bevist door goeie en minder goeie vissers (het een betaalwater zijnde) meer hierover in het verloop van het artikel. Het wachten was over en het bouwverlof was begonnen en men maat pikte me op in Leuven waar ik toen woonden en we gingen 340km karren en met de nodige tussen stops stonden we 5u later voor de poort van het water. Even bellen om te melden dat we voor de poort stonden, konden we bijna niet meer wachten om het water te zien. Want van voor de poort zag je niets van het water in deze periode van het jaar (volle zomer en alles vol blad) maar we moesten niet lang wachten, want er kwam een pickup aan gesnord waar een vent uit stapte die de poort open deed en zij volg me maar nadat hij de poort weer had dicht gedaan. Dus we volgde hem naar de lodge die achteraan lag, die ontmoeting was hartig en we stelde ons zelf voor en de vent ook samen met ze vrouw. Het bleek dat Tim (waar ik de deal mee had) niet langer mede eigenaar was en dat Andy en Bernie een andere partner hadden nu, maar die was er ook niet. Bon enorm vriendelijke mensen en de deal die ik had was totaal geen probleem en we konden dus doen waar we gekomen waren. Bij een biertje kregen we de nodige uitleg van Andy ivm de regels en het gebruikte aas dat blijk particels te zijn. Die wij niet bij hadden maar Andy had genoeg op voorraad en we konden bij hem wel de nodige kilo’s kopen, wat we ook deden. Hij zij dat boilies hier niet echt werkte, maar ons zijnde waren we daar niet zo zeker van dus, zouden we zeker één hengel met bollen vissen en de andere 2 met particels. Het werd duidelijk na het gesprek met Andy dat een bepaalde rig heel goed werkte (maar we hadden niet de juiste haken bij) maar al gauw had ik een pakje van de haken van Andy gekregen!!

Het was dus een enorm leuke ontvangst en na een paar uur, gingen we dan toch eens een wandeling maken rond het water, Andy vergezelde ons om het één en ander uit te leggen over elke stek en zo waren we weer enkele uren zoet met het verteren van deze info dat we na de tour de lac een keuze maakte waar we zouden uitpakken. We konden en mochten altijd verkassen als we dat wilde en dat kon altijd ook als er klanten waren omdat er meer stekken waren dan dat er vissers mochten vissen (max 10 vissers) dus met heel veel info van Andy begonnen we aan onze sessie … ik besloot om maar met 2 hengels te vissen, omdat de stek die ik had gekozen niet echt 3 hengels aan kon. Een hengel rechts naast een wier bed op een hard plekje. En men linker hengel recht voor me op een hard plekje (een hot spot) met een onderhands worpje te bevissen en aan slappe lijn, om zo de vissen die onder de kant kwamen niet te verstoren. Ik voerde op dit plekje een volle emmer particel mix, de andere hengel werd met een singel pop upje gevist. De rig op de hot spot was een rig die Andy had laten zien en die enorm goed werkte hier op het water, hij ving al zen vissen op die rig (zie foto van de rig die mijn visserij daar veranderde) de eerste dagen verliepen stil en ik weet niet goed meer of men maat iets ving ja of nee, maar de week ging zo snel voorbij omdat we het zo naar onze zin hadden daar. Ook gewoon blanken in dit mooie weer is ok. ik weet ik nog dat er een weeromslag kwam en dat ik op vrijdag in de vooravond een aanbeet kreeg op de linker hengel die al 3 dagen niet meer was aangeraakt en het was ineens een hele goeie vis. De naam van de vis ben ik kwijt maar dat het een english fifty was weet ik wel nog. Niet dat het zoveel uitmaakt wat een vis weegt bij mij, was ik er toch super blij mee, en aangezien je op een betaalwater zulke vissen kunt verwachten moet je niet te snel van de toren gaan blazen. Maar het was een harde week en deze vis maakte alles goed en wat Andy vertelde klopte als een bus … hij kende blijkbaar het water en de vissen goed. Op zaterdag gingen we terug naar huis, maar het zou niet mijn laatste trip zijn op dit water.

Het duurde wel tot het voorjaar van 09 dat ik terug ging, omdat ik zelf niet rij en ik er dus niet altijd geraak waar ik wil vissen, was het Maart voor ik terug was met enkele maten van mijn karper forum De carp Saloon. We hadden deze trip met enkele van de leden van het forum geplant (pre facebook en alle andere social media) het was nog vroeg in het jaar maar toch vingen we met de boys enkele vissen en was het ook deze keer weer een leuk weerzien met Andy en Bernie en ik ontmoete ook te andere eigenaar Rob (kei toffe kerel waar ik goed mee opschoot). Het werd duidelijk dat ik het dus goed kon vinden met deze mensen en aangezien ik niet echt een job had toen en eigenlijk ook zo goed als singel was, ging ik meermaals naar sky lake om te helpen en zelf ook te vissen!! Het helpen ging zo ver dat ik er maandelijks was en dat ik ook de boekings ging doen voor de Belgen en Nederlanders die interesse hadden om op sky lake te vissen. Maar ik helpte ook ter plaatse aan het water, en gaf bood hulp aan klanten die erom vroegen. Ik kende ondertussen het water goed en wist elke feature, bult en gravel bar liggen. Dat tweede jaar was het wier ook weg, Andy had er werk van gemaakt omdat niet elke klant even goed is en dus het wier een probleem was en klant koning is op een betaalwater. Veel helpen en soms zelfs de juiste rigs knopen voor klanten die er om vroegen!! Was altijd grappig dat in begin van de week, als er info werd gegeven in de lodge door Andy iedereen wist wat te doen en hoe ze moesten vissen, maar dan sommige na woensdag nog geen stoot gezien te hebben toch kwamen hulp vragen. Tot zelfs hengels voor hun uitvaren om op de juiste spot te liggen met de juiste rig, en dan hun week nog goed maken met enkele heel goeie vissen (ik heb daar stoten gezien amai) maar dat is de andere kant van het spectrum. Zoals ik al zij er zijn doorgewinterde vissers en er zijn vissers die één of twee kaar per jaar vissen en dan naar een betaalwater gaan (niet meer mijn ding) en ik snap ook dat deze mensen dan wel wat coaching kunnen gebruiken en het willen vragen om wat hulp en van een iets meer ervaren visser. Sky lake was heel spoty en je kon dus een meter te ver, te kort of te veel links of recht liggen en een week blanken maar lag je goed dan was het bingo. Kweet nog twee gasten uit Belgié die op de punt zaten en een teleboot bij hadden en ze gingen het eens forceren!! Niet om te stoefen of zo maar ik had hun gezegd bij de rond gang als je op deze stek vist moet je naar daar vissen zover en bla bla bla, maar nee nee we doen het op onze manier. Twee dagen verder nog geen stoot gehad en kom op hun stek en vraag en?? Ja zegt de ene ik vis daar op gravel maar nog niets! Ik zeg tegen hem daar is geen gravel, jawel zegt hij mijn tele heeft een goeie diepte meter die dat ziet. Ok (ik denk bij mezelf daar ligt geen gravel) en doe verder met men ding. Twee dagen verder komt de gast een me vragen wil je men hengel eens juist leggen en kun je me zo een rig maken?? Natuurlijk daarom ben ik hier … ik vaar de hengel uit na dat ik met de marker aanduid waar de gravel is (totaal niet waar ik lig zegt hij, ik zeg ik weet het) hang er een rig aan en een uur later ving hij zen eerste vis en ineens een goeie twintig kilo vis. Zo zie je maar wat het kan doen om juist te liggen en met die juiste rig.

De rig zelf is eigenlijk heel simpel, een gecoate onderlijn materiaal, ik gebruikte toen sink skin van gardner en een longshank mugga haak en deze knopte ik blowback styl en op de hair fake mais van interprise tackle in de combo oranje/geel of oranje/wit dit was afhangend of het voorjaar of najaar was. Er was een duidelijk verschil en zeker ook welke plastic/fake baits want ze werkte niet allemaal, die van interprise tackle waren echt top terwijl andere merken minder waren!! Echt waar, zelf onder vonden. De rest van de set up was ook simpel, ik gebruikt bijna altijd inline drop off system (omdat dat de regel was) en leadcore om die laatste meter echt plat te hebben op de bodem. Omdat ik er redelijk veel viste was er een moment de mijn vis grief er gewoon bleef staan en dat ik voor een paar dagen of een week naar huis ging en dan weer terug kwam. Rob bracht me weg naar huis, en ik kwam terug met de TGV en hij of Andy pikte me op aan het station bij Disney land Parijs, dat was kort bij en zo ging heen en terug om de paar weken. De boeking liepen vlot en alles verliep heel goed en ik ving af en toe een goeie vis en daar ging het bij mij om in de tijd, genieten van wat ik deed en op welk water dat het was kon mij eigenlijk gestolen worden. De mensen waren goed voor mij tot daar op één of andere manier een einde aan kwam door jaloezie en back stabberij. Maar daar ga ik niet op in gaan omdat het eigenlijk al bij al 3 geweldige jaren vissen waren en met een paar enorm mooie vissen ook al zijn het betaalwater vissen. en mooie momenten mee gemaakt met toffe mensen.

Enkele vissen die eruit springen voor mij zijn, mijn eerste vis daar op het water, dan een sessie in de winter van bijna een maand aant water met Rob waar ik maar één vis ving en hij een hele resem. Een sessie ergens in september waar ik met één hengel vissend rechts naast de lodge op stek 16. Op deze stek loopt de gravel bar op zo een 40 meter uit de kant en achter aan de gravel was op een gegeven moment een maanlandschap ontstaan door azende vissen, kan het niet beter beschrijven als een eierendoos en je zag het daar constant bruzzen (enorme grote aas plakkaten) in en rond deze gravel bar en je voelde dit goed met de marker hengel en een lood … wel een paar dagen na deze zotte aas frenzzie was het natuurlijk voedsel op en ving ik op een een uur twee heel goeie vissen op weer die rig en twee grote (rubberen metsers emmers) particels, kijk maar naar de foto’s. dan nog een vis die er uitspringt voor mij is het vangen van de B fish op men laatste sessie daar op sky lake. De B fish is genaamd naar Bernie de vrouw van Andy de eigenaar. Ik ving deze op de stek waar ik men aller eerste sessie viste en op de spot waar ik toen die eerste sessie men rechter hengel legde op de harde spot tegen het wier bed, dat wier was er niet meer maar de spot onder de kant nog wel en daar legde ik een blowback rig neer met enkele active 8 bollen er rond en dat was een mooie afsluiter van een geweldige paar jaar op een top water.

En dus een geweldige throwback story hoop ik om te lezen…

Tight lines, Tommy De Cleen.