Verspreid door heel het land liggen tientallen zandafgravingen. Sommige karpervissers vinden de uitdaging van deze (vaak laag bezette) wateren te groot. Anderen smullen er echter van! Danny de Kruyff is één van hen en in dit artikel vertelt hij over het jaar 2015. Vanaf het vroege voorjaar beviste hij een zandafgraving bij hem in de buurt en in dit artikel lees je hoe hij dit aanpakte.

Danny aan het woord: De hele winter spookte een bepaalde zandput al door mijn hoofd. Eerder beviste ik dit water al, maar nog zonder aansprekende resultaten. Met het voorjaar van 2015 op komst werden er nieuwe plannen gesmeed om deze grote diepe put eens goed aan te pakken…

De hele winter spookte de zandafgraving al door mijn hoofd.

AANPAK

Op diepe wateren als deze zijn observeren en peilen belangrijke activiteiten om de aanpak mee af te stemmen. Immers is het erg nuttig om te weten wáár de karpers zich ophouden en hoe de bodemstructuur er op die stekken uit ziet. Dit om bijvoorbeeld een inschatting te maken in de zwemroutes. Alle belangrijke informatie zette ik op papier en gaandeweg de winter kreeg ik steeds meer vertrouwen in een succesvol voorjaar.

Uit eerdere ervaringen is gebleken dat dit water pas laat in het voorjaar op gang komt. Toch spendeerde ik in maart en april al enkele uren aan het water. Meerdere keren draaide er een vis, maar tot aanbeten kwam het niet. Geen probleem: ik wist van tevoren waar ik aan begon en ik wist dat het niet makkelijk zou worden. Het water bevat namelijk een relatief klein bestand en er wordt al lang op deze rakkers gevist. Het bestand is gemixt en bevat naast enkele karakter karpers van 20-30 jaar oud ook jonge aanwas in de vorm van spiegelkarpertjes.

Een pareltje als deze is altijd welkom!

Jonge aanwas bied perspectief voor de toekomst.

SECTOR VOEREN

Het voorjaar vordert en de watertemperatuur op de bodem meet al 10° Celsius. Tijd om te voeren! De tactiek is op voorhand goed doordacht. Met regelmaat worden er meerdere delen van het water aangevoerd zodat de karpers op meerdere plaatsen mijn aas tegen komen. Zo bouwen ze sneller vertrouwen op en ben ik niet stek gebonden mochten er andere karpervissers hetzelfde idee hebben.

Meerdere delen van het water worden grondig uitgepeild en aangevoerd.

Door met slappe lijnen te vissen kunnen de karpers zonder argwaan azen, net als tijdens het voorvoeren.

Twee dagen voor aanvang van iedere sessie wordt pas bepaald welke stek er bevist gaat worden. Enkel op dit gedeelte wordt die twee dagen gevoerd. Zo moeten de vissen ‘opschuiven’ naar dit gedeelte om het beschikbare aas te vinden. De verwachting is dat de aanwezige vissen dan ook daadwerkelijk in ‘the mood’ zijn om te azen. Het aangevoerde gedeelte is zo groot als een tennisveld en hier gaat met drie stokken op gevist worden. Echter wordt tijdens het vissen niet meer zo verspreid gevoerd, maar enkel compact rondom de rigs. Zo worden drie voerstekjes gecreëerd binnen één grote voerstek.

Door een groot gebied aan te voeren trek ik meer vissen op de voerstek. Hierdoor is het mogelijk om meerdere vissen per sessie te vangen. Het is van belang dat andere vissen het trucje niet doorkrijgen en daarom wordt iedere keer een andere vierkante meter bevist. Daarnaast gebruik ik geen boot om de rust op het water te bewaren. Doordat tijdens de voorbereiding alle stekken nauwkeurig in kaart zijn gebracht is het gebruik van distance-sticks genoeg om precies op te juiste diepte te werpen.

Sterk, zwaar en soepel. Een betere hoofdlijn is er niet in mijn opinie.

VANGEN!

We gaan een paar maanden vooruit in de tijd, het voorjaar is inmiddels ver gevorderd en ik ben in voorbereiding op een sessie van twee nachten. Tijdens het voorvoeren waren al enkele actieve vissen te zien waardoor het vertrouwen voor deze torenhoog is. Dit vertrouwen is niet onterecht want de eerste vis laat niet lang op zich wachten. Een prachtige two-tone spiegelkarper van het oude bestand!

Een aangevoerde vis. Binnen no-time na het positioneren van de rigs kwam deze fraaie karper op de kant.

De Gardner Incizor staat altijd agressief en klaar om te penetreren in de bek van de karper.

Die nacht volgen nog twee aanbeten die beiden resulteren in kleinere, maar niet minder welkome, schubkarpers. In de middag, net voor het inruimen, vertrekt alsnog de diepst gepositioneerde hengel als een stoomtrein. De vis blijft diep maar na een spannende dril wordt het gevecht door de mazen van het net beëindigd.

Door de vier aanbeten van afgelopen sessie is het vertrouwen voor de volgende nacht nog hoger. De vissen doen zich te goed aan het voer en het gebruikte end-tackle systeem werkt perfect! Echter blijkt er toch een factor verkeerd te zijn ingeschat want deze nacht eindigt in een blank.

AANPASSINGEN

De aanpak wordt op de proef gesteld en een aanpassing is onvermijdelijk. De komende vijf dagen gaat er dagelijks vier kilo boilies (twee maal zoveel als voorheen) in een brede strook te water. De zesde dag liggen de stokken weer op scherp met ieder één kilo boilies rond het haak-aas. Het vele voeren blijkt te werken want binnen het uur vertrekt de eerste stok! Ondanks dat het erg druk is op en rond het water met toeristen blijven de karpers gretig doorazen. Aan het einde van de dag staat de teller al op 6 vissen, met de nacht nog te gaan.

Maar liefst 6 vissen bezoeken deze dag de oever!

De ene na de andere mooie vis komt op het matje!

De hoge verwachtingen maken de teleurstelling enkel groter wanneer in de ochtend de wakers nog onbewogen aan de lijnen hangen. De vissen lijken te zijn doorgetrokken, of zal het voer op zijn? Desalniettemin mag er niet worden geklaagd met de vangsten van de vorige dag nog vers in het geheugen. De rechterhengel wordt opnieuw gepositioneerd en voorzien van opnieuw één kilo boilies. Warempel duurt het geen uur voor deze al aanloopt! Sterker nog, enkele minuten later vertrekt ook de andere hengel! Het lijkt of de vissen enkel overdag azen. Stof tot nadenken.

GENIETEN

Na de succesvolle sessie voer ik door en mijn vismaat Roy vergezelt me de eerst volgende nacht op de stek. In de avond vangt Roy al snel een mooie spiegel die in een prachtig decor wordt vastgelegd. Wat een geweldige moment om samen met m’n maat te mogen delen!

Roy vangt zelfs de schub die eerder al door mij werd gevangen.

Na deze snelle start blijft het opnieuw de hele nacht stil, hetgeen bevestigd dat de dag-uren veruit het meest productief zijn. Met deze kennis en het achterhoofd zijn we niet verbaasd (maar wel meer dan blij) met de 9 vissen die we in de volgende twee dagen weten te vangen!

Dit water heeft niet voor niks door mijn hoofd gespookt en de herinneringen doen me beseffen dat het seizoen op dit water erg succesvol is verlopen. Genieten staat altijd voorop en het vangen van zoveel mooie vissen geeft een geweldig voldaan gevoel!

DANNY DE KRUYFF

We kijken terug op een geweldige tijd op dit water. Op naar de volgende uitdaging!