Voor de nieuwe Rigga CVR, zijn we twee jaar terug naar de tekentafel getrokken om van een blanco papier te starten. De cruciale vraag bij deze evenwichtsoefening was eigenlijk heel simpel. Hoe maak je een nu al legendarische haak de Mugga beter of nog anders geformuleerd, hoe ver kan je hem nog doorontwikkelen zodat hij nog beter wordt. Dit gegeven stelde ons in het begin voor een groot dilemma, want hoe maak je nu een haak als de Mugga in zowel zijn standaard configuratie alsook in zijn Continental uitvoering in godsnaam nog beter.

Op de tekentafel beseften we echter al vlug dat we beter uitgingen van de sleutel eigenschappen van de Mugga die hem maken tot wat hij is en hem eigenlijk zonder concurrentie laten op de markt van de “Curve shanks”.

De sleutel eigenschappen die de Mugga een fantastische prikker maken is zonder twijfel de scherpe rechte punt en het haakoog dat in een bepaalde hoek naar binnen staat, ook de kleine ruimte tussen de punt en het naar binnen geplooide haakoog spelen hierin een cruciale rol. Met deze eigenschappen in het achterhoofd en een blanco stuk papier werd aan de slag gegaan. Normaal gesproken als je dit doet met een “Curve Shank” die niet beschikt over het naar binnen geplooid oog, haal je hier niks van winst uit, aangezien de “ruimte” tussen de rechte punt en het oog gewoonweg te groot is, dus we moesten opnieuw werken met het naar binnen geplooid oog, enkel wilden we de rug van de haak verlengen, aangezien bijna iedereen nu toch wel weet dat een lange rug de haak beter doet “flippen” en vlees doet pakken.

Toen we hier en daar op social media een tipje van de sluier lichten, kregen we meteen een paar opmerkingen dat het een “bekken” sloper van jewelste zou worden en in de verkeerde handen een slecht instrument zou zijn. Echter kan ik met het hand op het hart melden dat wij als Gardner zijnde reeds van 1980 producten ontwikkelen met enkel visveiligheid in het achterhoofd, en dat wij nooit een product op de markt zouden brengen die nodeloos verwondingen zouden bewerkstelligen in een visbek. We begrijpen de perceptie wel… lange gebogen haakrug is gelijk aan bent hook, maar daar stopt de vergelijking volledig. Door de Rigga te ontwerpen met een rechte scherpe punt en het haakoog zo ver door te buigen, dat er enkel een zeer kleine ruimte overblijft (wat inhaken enorm bevordert), en door gebruik te maken van zeer sterke en dikke materie vergelijkbaar met de “Continental” materie, hebben we bekomen wat we voor ogen hadden, een haak die enorm rap draait en haakt en vooral een haak die op zijn plaats blijft zitten door de stevige en harde materie waarmee de haak werd opgebouwd. Het fabeltje dat het een “bekken sloper” is kan voorgoed van de tafel worden geveegd. Persoonlijk ben ik in het verleden ook aan de slag geweest met “echte” bent hooks en ik spreek hier toch al van rap 20-25 jaar terug. De bent hooks echter die wij gebruikten waren de Tymco vlieghaken die we zelf plooiden in de gewenste vorm, en die inderdaad op sommige momenten een ravage konden aanrichten in een visbek. Echter toch een paar randbemerkingen hierbij. De Tymco’s hadden dan wel een mooie rechte punt wat het haken fenomenaal maakte, maar waar het mis ging, was de ruimte tussen het haakoog en de punt, die ruimte was simpelweg veel te groot, waardoor de haak niet “verankerde” in de visbek en begon te werken als een hefboom, ook was de “materie” van de haak veel te slap, waarodoor de haak in de bek een eigen leven hing leiden. Niks van dit alles bij de nieuwe Rigga CVR, deze cruciale puntjes werden eruit gehaald, de Rigga CVR haakt als een top haak en blijft als een anker op zijn plaats zitten (wat hem trouwens uitstekend maakt om hem te vissen zonder weerhaak). Persoonlijk ben ik er al een tijdje mee aan de slag geweest zoals het een goede consultant beaamt en ook een paar van de Benelux jongens werden nauw betrokken bij het testen van de eerste prototypes. De resultaten waren enorm goed te noemen, persoonlijk viste ik hem als een snowman rig en een blow back rig en de inhaking en de verankering in de bek waren fenomenaal te noemen, de vissen die ik ving waren allemaal perfect onderaan geprikt in het harde gedeelte van de bek. Op geen enkel ogenblik heb ik op deze haken een loser meegemaakt en een mooie meegenomen eigenschap van de haken is dat ze super scherp blijven zelfs na meerdere vissen. Jurgen en Tommy visten de haak dan weer als “German en Ronnie rig” en kwamen tot dezelfde conclusie als mezelf en het Engels team. Een kleine anekdote om hun scherpte te staven is de volgende… bij het tikken van deze woorden zit Jurgen Vandenstorme aan 17 vissen op één en dezelfde haak, zonder nog maar het minste spoor dat de haak zijn scherpte verliest.

Als slot nog even meegeven dat we er voor opteerden om de haak een zwarte Teflon coating te geven als alternatief voor onze Covert Dark coating. Uit ervaring en testen weten we dat Teflon de scherpte van onze haken bewaard (we zijn zeer kritisch hierop), een bijkomend voordeel van deze Teflon coating is dat onze haken zeer glad zijn wat de penetratie in de visbek ten goede komt.

Vanaf januari is deze haak verkrijgbaar bij de betere hengelsportzaak en op Zwolle zullen onze consultants natuurlijk hem tonen en demonstreren aan het grote publiek.

Tight Lines
Chris Vandenhaute