This article was written by a Gardner Tackle customer, we hope that you enjoy it.

Weinig of geen info

Gelukkig zijn er in België een heleboel openbare wateren waar niet zo absurd veel wordt gevist. Wateren waar karpers nog karpers zijn, maagdelijke oersterke vissen! Stuk voor stuk oude strijders. Op de meeste van die ‘oude’ (vergeten) kanalen is het doorgaans mogelijk om een visje te prikken, zelfs in de moeilijkste en extreemste omstandigheden. Natuurlijk geldt hiervoor een goeie aanpak, maar helaas is er weinig of zeg maar niets van info m.b.t. vangsten en de bezetting van die oude kanalen terug te vinden. In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe ik dit onbekende kanaal aanpak tijdens de wintermaanden, alsook welk materiaal ik hiervoor gebruik.

Gelukkig Nieuwjaar

Omdat ik de afgelopen jaren mijn visserij drastisch heb moeten aanpassen ( gezinsuitbreiding en werkgerelateerde verplichtingen) en enkel maar korte sessies kan vissen, heb ik mijn korte en/of ochtendsessies ingeruild tot 1 nachtje per week. Het is nu ondertussen Nieuwjaar gepasseerd en ik had natuurlijk mijn eerste nachtsessie gepland net na het starten van het nieuwe jaar. Jammer dat ik maar laat kon vertrekken naar het kanaal, we moesten enkele laatste familieleden nog een goed en gezond nieuw jaar toewensen. Dit hoort er dan ook bij.

Aan de slag

Het werd 20u00 en ik besloot om vlug de spullen in de wagen te plaatsen en te vertrekken. Een dik uurtje rijden later kwam ik aan en besloot om een iets ondieper stuk van het kanaal te bevissen. Na een vlugge kijk te hebben genomen en rekening houdend met de omstandigheden zoals windrichting, luchtdruk e maanstand plant ik mij neer. Hier heb ik de afgelopen jaren wat kunnen uit leren. Na alles te hebben opgesteld knoop ik een simpele combirig. Omdat ik zeer secuur ben in het kiezen van mijn materiaal vis ik met 100% kwaliteitsproducten. Ik vis al jaren met de producten van Gardner Tackle en weet welke materialen ik hiervoor kan gebruiken. Als onderlijnmateriaal gebruik ik de Ultra Skin 15lb en als haak een dark mugga maat 8, als hoofdlijn gebruik, ik de Hydro Tuff omdat er wat mosseltjes en stenen in de kanten van het kanaal liggen en deze lijn goed schuurbestendig. Tijdens de wintermaanden heb ik toch een grote voorkeur om met klein aas en partikels aan de slag te gaan. Ik maakte een klein compact voerplekje en dropte mijn hengel die beaasd is met, een zwarte tijgernoot en uitgebalanceerd is met een kunstmaisje op het voerplekje.

Dikke oude spiegel

Nadat er enkele uren waren verstreken kreeg ik 2 beepjes op mijn rechterhengel, deze die ik in de kant had geplaatst. Na het eerste contact voelde ik een loge beweging, maar eenmaal onder de top barst er een hevig gevecht uit die meer dan 10 minuten duurt. Eenmaal over de netkoord kan ik mijn ogen niet geloven! Het is een mooie oude spiegel die de unster laat doorzakken tot ruim over de 30 pond. En dit als eerste vis van het jaar!

Onderhouden van de stek: sleutel tot succes

We Zijn al enkele weken later en we hebben al een aantal nachten aan het mooie kanaal vertoefd en… nou ja het is er niet altijd rozengeur en maneschijn. Ik heb er al een aantal blanks opzitten wat natuurlijk normaal is rond deze tijd van het jaar, het is dan ook winter. Toch heb ik tussen de blanks al enkele mooie vissen weten te verschalken enkele mooie schubkarpers en dit in stormachtige condities. Ik dien daarbij wel te vermelden dat ik om de 2 dagen mijn stek onderhield met klein aas, partikels en 16mm boilietjes. Het onderhouden van de stek is één van de sleutels tot succes! Tijdens één van mijn sessie besloot ik, na het bekijken van het 19 uur journaal en de weerkaart, onverwacht om vlug de spullen in de wagen te gooien en een nachtje te vissen. Natuurlijk had ik mijn trouwe viervoeter en vismakker dit al opgemerkt. Hij stond ook vlug klaar om even mee te gaan. Ik had thuis al wat voorbereidingen getroffen en mijn hairs al beaasd? De ene hengel met een uitgebalanceerd tijgernootje , gecombineerd met een PVA-netje van gecrunchte boilies en de andere met een 16mm boilie met een zelfgemaakt pop-upje. Dit om zeker niet te veel tijd te verliezen. Eenmaal aangekomen plaats ik terug één hengel in eigen kant met tijgernootje en de andere in de vaargeul in het midden van het kanaal. Ik plaatste een toploodje aan de hengels en legde mijn Century’s in mijn ATT’s. Na nog geen 20 min had ik al mijn eerste schub genet: een prachtige schub van 12kg. Twee uur later kreeg ik een volle fluiter op de hengel in de vaargeul, het gevecht breekt uit en een mooie schub door de 14kh wordt geland. Wat een gevecht, wat een flapper van een staartvin.

Volwaardige puzzel

We blijven ondertussen het prachtige kanaal bevissen met de nodige blanks natuurlijk, maar af en toe ook met mooie resultaten. Met de juiste aanpak en logisch denkwerk past elk puzzeldeeltje mooi in elkaar en bekom je een volwaardige puzzel.

Tight Lines,
Ken Roeland


Gardner Products Used