Ik ga altijd diep in op de details van mijn systemen hier besteed ik ook veel tijd aan, 95% van mijn visserij ben ik compleet voorbereid van huis. Wat ik verwacht van mij onderlijn is dat deze altijd kan herstellen, als de situatie onderwater het toe laat. Het herstellen van de onderlijn is een van de belangrijkste factoren maar een punt waar veel karpers visser zijn eigen te weinig mee bezig houden. Ik besteed daarom ook altijd veel tijd aan het water voor dat ik er start met vissen, om te zoeken naar de juiste stekken en dit dan goed op papier te kunnen zetten met meerdere markers of marker dobbers zie ik vanaf de kant of de ene hengel niet de anderen blokkeert. Ik probeer zo op verschillende dieptes de trekroute te bereiken. Het meeste zoek ik toch wel naar de harde platen onderwater schuine/rechte kanten op of aflopend naar een talud de zogenoemde karper kuilen zijn plekken waar ik mijn rig graag laat zaken. 20 tot 30 centimer diepte verschil maakt vaak al een ware hotspot. Maar de rig moet wel zijn werk kunnen blijven doen! hij moet zich telkens bij elke opnamen herstellen. We hebben onderwater met meer te maken dan allen de karper we hebben vaak last van witvis op de stek die telkens het haakaas oppakken en loslaten, vissen die voorbij zwemmen waardoor alles nog eens gaat rollen of duikende eenden/vogels die ook wel eens wat mee willen pikken.

De rig die ik altijd gebruik op een harde bodem is vrijwel het zelfde als de rig die ik gebruik of een zacht bodem het enigste verschil in de onderlijn is het onderlijn materiaal en de lengte.

Of de maat van de haak dit is dan weer afhankelijk van het haakaas. Uitgaande van een hardebodem gebruik ik graag een heel stijf onderlijn materiaal gevist in een soort van combi rig. De lengte van de onderlijn is meestal rond de 15cm ik vis mijn haakaas kort op de haak dit kan ik doen omdat ik gebruik maak van een zeer scherpe haak afgewerkt met shot on the hook en een ringetje waar de hair aan vast hangt zoweet ik zeker dat mijn haak punt altijd in de juiste prik positie staat, tussen krimpkous en coating is een stukje van de 2 cm gestript. 2 centimeter verder op de coating bevind zich een stukje putty het gewicht van de putty zorgt ervoor dat het stijve gedeelte altijd strak op de bodem ligt.

Aan het einde van de rig maak ik een grote lus om alles nog wat stijver te krijgen ik bevestig mijn onderlijn op een kwik change swivel met een kleine antitangle sleeve.

Dit bij het afzinken naar de bodem zal alles het lood volgen bij het neer komen van het lood zal de antitangesleeve ervoor zorgen dat de onderlijn wordt weg gedrukt van het lood door het gewicht op de stijve coating wil alles naar beneden, maar we hebben een stukje soepel wat recht zal vallen en zo ben ik er zeker van dat mijn haak inclusief haakaas altijd in een soort van bocht naast het stijve gedeelte neerkomt dit is wat ik wil bereiken want ik wil nooit dat mijn onderlijn volledig recht op de bodem ligt. Dit zal zich telkens blijven herhalen als mijn onderlijn word opgepakt.

Haakaas balanceren, als ik op een voor gevoerde stek vis gebruik ik nooit geen fel gekleurde pop ups of fake/imitatie aas. Ik gebruik altijd het zelfde voer als het voer wat ik voer. Voer ik 18mm trigga bollies gebruik ik als haakaas een 18mm trigga bollie alleen komt er nog wat extras bij kijken, ik boor het haakaas uit met een 8mm boortje en voorzie het dan van een flink stuk kurk ik wil wel dat mijn bollie altijd op de bodem gaat liggen omdat alles wat ik voer ook op de bodem ligt. Ik voorzie mijn haakaas van kurk omdat ik wil weten wat de bovenkant van mijn haakaas is onder water doordat ik weet wat de boven kant is weet ik ook wat de onderkant word en kan ik zo het juiste vertrek punt van de hair kiezen hierdoor kan ik de bollie nog korter op de haak vissen en heeft de vis geen mogelijkheid om zijn lippen te sluiten achter mij haakaas hij heeft dan altijd al mijn haak tever naar binnen geslurpt en zal direct prikken. Ook maakt de kurk de bollie lichter dit komt goed overeen met het gewicht van de haak en zo kan de vis nooit merken dat hij meer oppakt dan alleen een bollie.