Je hebt rigs en RIGS…

Sommige rigs gaan jaren mee en bewijzen jaar na jaar hun goede eigenschappen, andere rigs komen en gaan, en sommigen lijken wel te ontspringen aan het brein van ingenieurs maar geven helaas geen echt voordeel in het vangen van karpers, waar het eigenlijk toch om draait.

Deze is echter iets speciaals… het is een rig die al een paar jaar enorm succesvol door het leven gaat in een select groepje vissers over de plas en waarop al menig gigant is gesneuveld.

Nu er hier en daar “gerucht” aan wordt gegeven, is het tijd om de rig in het openbaar te brengen, en hem te beschrijven, zodat iedereen er toegang tot heeft en hem kan vervaardigen op de correcte manier.

De “Ronnie” rig is eigenlijk een zeer korte pop-up rig presentatie, die niet meer dan een haak/swivel lengte van de bodem wordt gevist, maar zonder de slechte eigenschappen van een 360 rig.

Hij bied alle voordelen en de goede inhaking van een Hinged Stiff, maar het echte grote voordeel is dat je hem bijzonder laag tegen de bodem kan vissen… een Hinged Stiff zal altijd een paar cm boven de bodem staan. De enorme goede inhaking van de deze rig en het feit dat lossers zo goed als niet voorkomen maakt hem bijzonder efficient en populair bij de mensen die hem al ingezet hebben.

Het grote geluk van deze rig constructie is het feit dat hij eigenlijk heel makkelijk te knopen valt, de benodigheden zijn een een Gardner Covert Kwik-Lok maatje 12 en een Covert Dark Mugga en een stukje Shrink Tube en wat Putty, als je deze componenten samen voegt krijgt men de “Ronnie” rig, al bij al simpele componenten en voor iedereen berijkbaar De Mugga haak maakt de rig agressief haken.

Het is een rig die dus poep simpel te maken is en die men ook al op voorhand klaar kan hebben, je kan makkelijk inspelen op de situatie en bijvoorbeeld je onderlijn aanpassen aan de bodemgesteldheid, hij laat zich namelijk vissen met zowel gevlochten onderlijnmateriaal als fluorocarbon, zowel met clips als inline of helikopter set-up.

Persoonlijk denken we dat het “uit loden” van de rig het enige kritieke puntje kan zijn, we raden aan om hem uit te loden zoals je een “Hinged Stiff” uitlood, dwz altijd kleine hoeveelheden lood aanbregen zodat als netjes uitgebalanceerd staat. Indien je hem voorziet van te veel Putty kan de haak gaan neerliggen en verliest hij zijn effectiviteit, dus opgelet daarmee.

Het feit dat de Swivel door het haakoog van de haak moet, laat ons veronderstellen dat de haak van het “grotere” type moet zijn. De Gardner Covert Dark Mugga of de Gardner Continental Mugga in de maat 4 is gewoon perfect voor de job.

Sommige rigs werken beter met een bepaald type haak en dit geld zeker voor de “Ronnie” rig, de Mugga maatje 4 is de enige haak die echt complementair is voor het vervaardigen van deze rig, het feit dat de Mugga een 20° naar binnen gedraaid oog heeft en een haaksteel met buiging maken hem gewoon perfect om een agressieve prikker te zijn.

Varianten op rigs komen en gaan, maar besef goed dat deze rig een blijver is en binnen 10 jaar nog gebruikt zal worden. Het is de beste “dicht tegen de bodem” pop-up rig die we al gebruikt hebben en die we zullen blijven gebruiken. Het was een goed geheim in een kleine scene maar nu vonden we de tijd rijp om hem te delen.

Voor wie nog niet overtuigd is… check het youtube kanaal van Gardner en typ als zoekterm “Ronnie”, Lewis Read heeft er een informatief filmpje van gemaakt.