Sinds twee jaar vis ik op één van Nederlands grote veenplassen. Soms vanaf de boot en andere keren vanaf één van de vele eilanden die deze plassen rijk is. Het water is variërend met zijn vele taluds, zandplateaus en veenruggen die ontstaan zijn doordat eilanden langzaam wegzinken. Allemaal hotspots waar karpers graag vertoeven of langs navigeren. Groot nadeel is dat er altijd obstakels in de buurt van deze hotspots zijn. Verder kan het vele wier wat soms echt een spelbreker zijn. Ook het vele plezier vaart is waar je als karpervisser rekening mee moet houden. Zo vis is altijd met toplood wat beetregistratie niet ten goede komt. Om met al deze facetten om te gaan heb ik twee grote veranderingen doorgevoerd. Zo heb ik een set Avid Carp Traction 10 ft hengels aangeschaft. Werpen doe ik niet dus dit hoeven de hengels niet te kunnen. Alle rigjes worden met precisie uitgevaren met een klein bijbootje. De 60 cm kleinere hengels zijn hier perfect voor. Ook in de basis boot waar mijn bewegingsvrijheid beperkt is het ook een voordeel om kortere hengels te hebben. De tweede grote verandering is mijn hoofdlijn keuze. Mijn lijn moet aan een paar voorwaarden voldoen. Zo moet deze onopvallend zijn in het kraak heldere water, goed afzinken maar niet diep in het wier doordringen. Ik hou van iets rek in de lijn. Doordat ik alles vanuit een bootje dril heb ik een buffer nodig om het kopschudden van de vis op te vangen maar teveel rek zal problemen opleveren wanneer er strak tegen een talud of eilandrug gevist wordt. Na wat onderzoek binnen de Gardner tackle range is mijn keuze op de GT Pro light blend. Deze copolymer hoofdlijn matched grotendeels met mijn eisen en is bovendien enorm sterk en schuur bestendig. GT Pro knoopt enorm goed maar houd rekening dat bloedknopen niet geschikt zijn voor copolymer materiaal. Een Grinner of een Palomar knoop wordt aangeraden. Zoek je in je hoofdlijn een alleskunner die ook nog zeer scherp geprijsd is dan raad ik je Gardner tackle Pro lijnen zeer aan.

Geplukt van een mosselbank op meer dan 100 meter uit de kant.

Geplukt van een mosselbank op meer dan 100 meter uit de kant.

Ik vis graag tegen de eilanden aan.

Ik vis graag tegen de eilanden aan.

Klein schubje die een hard gevecht gaf!

Klein schubje die een hard gevecht gaf!

De alleskunner!

De alleskunner!