Inleiding

Iedereen is altijd en overal op zoek naar een alternatieve aassoort die overal en altijd aanslaat, en die op ieder water de nodige vissen in het mandje toveren. Helaas is deze zoektocht eindeloos en komt ieder er vroeg of laat tot de vaststelling dat wonderaas niet bestaat en ook nooit zal bestaan. Over aas is al veel geschreven en ook veel te veel onzin. De kunst als visser is om een aas te destileren waarbij je je goed voelt en waarin je bergen vertrouwen hebt. Natuurlijk zijn de voordelen van boilies legio, en echt te veel om op te noemen maar om het enkel en alleen met boilies te doen moet je echt wel gek zijn…..

Waar ik met dit schrijven echter naar toe wil, is eigenlijk simpel……gewoon de vergeten aassoorten even onder de aandacht brengen en met name de maden. Ik snap ook wel dat maden niet altijd zaligmakend zijn om op onze brasem waters aan de slag te gaan, maar weet maar zeker, dat ze indien aangeboden worden onze gevinde vrienden ze zeker weten te vinden. Zeker de ietwat koudere maanden zijn ideaal om er mee aan de slag te gaan, maar ook de warme maanden wanneer menig water lamgeslagen wordt met boilies.

Hoe in te zetten

Wanneer deze wriemelaars dan wel in te zetten. Hierop is het antwoordt zeer simpel, altijd en overal!
Waar we vroeger enkel en alleen deze wriemelaars op onze haak konden spietsen, kunnen we nu gelukkig beschikken over een arsenaal aan moderne technieken en materiaal om gedegen en goed voorbereid aan de slag te gaan.
Ten eerste de madenclip, Gardner Tackle heeft sedert menig tijd een madenclip in hun gamma die verkrijgbaar is in drie maten. De madenclip kenmerkt zich door een vlijmscherp stukje metaal met clip die kan geopend worden en waarop maden kunnen gespiets kunnen worden, eenmaal de clip goed gevuld kan hij perfect afgesloten worden, zodat de maden er niet kunnen afkruipen. De madenclip kan dan makkelijk aan een hair geknoopt worden, maar persoonlijk vind ik dat hij meer tot zijn recht komt met een Multi rig.
Een kleine tip is echter op zijn plaats…..het is aangewezen om niet enkel levende maden op de clip te rijgen…maar ook enkele “fake” maden…..indien er toch een school witvis aan de levende maden zit te pulken, blijven er toch nog altijd enkele hele maden over, zodat onze grote vrienden ze makkelijk en zichtbaar kunnen “stofzuigen”.

Nadelen

Zijn er dan geen nadelen verbonden aan maden……
Het antwoordt is simpel en volmondig ja…..ze zijn enorm witvisgevoelig, en zoals zo vaak zijn onze Benelux wateren overbezet met brasems die wel hun deel wriemelaars weten te versmaden. Maar liever een paar brasems rossen en dan toch die karperbeet verzilveren dan een hele dag op roerloze wakers te zitten staren.
Wie gedegen met maden aan de slag wil, zal zich ook moeten verdiepen in het spod vissen….maden laten zich echt niet werpen met een voerpijp, maar nogmaals…zoals alles in het leven baart oefening kunst. Als laatste wil ik jullie nog meegeven dat maden zich ook perfect lenen tot het vissen met de zogenaamde pva zakjes, sticks etc, waar je dan wel moet op letten is om de zogenaamde micro mesh pva te gebruiken, anders zal je stickje bijzonder rap leeglopen en krijg je een lading maden in je nek tijdens het werpen.

Slot

Zoals jullie wel weten is het vissen geen exacte wetenschap, en zijn er vele factoren die het vissen bëinvloeden, maar daarin ligt nu ook wel de charme van het vissen. Iedere techniek, tactiek is goed om ze te kunnen vangen, en maden en zeker ook wel de “fake” versie van maden zijn daarbij weer een nieuwe manier, en een manier waarin ik en een groot deel van mijn vaste vriendenkring meer en meer vertrouwen in hebben gesteld.

Tight Lines
Chris Vandenhaute