Met dit kleine stukje, wil ik jullie aanzetten om eens grondig na te denken over jullie visserij…

Vandaag de dag wordt karpervissen meer en meer een “cult” bedoening, een manier van leven…dit kent natuurlijk vele voordelen, zoals er zijn beschikbaarheid van beter materiaal en aas, maar dit kent natuurlijk ook één groot nadeel…….onze oevers worden meer en meer bevolkt!

Dit gegeven komt zowel voort op de kleine cultuur putjes, maar ook onze waterwegen en grote “pits” worden meer en meer bevist. Toen ik 25 jaar geleden begon te vissen, met de toen “voorhanden” zijnde technieken was ik meestal een uitzondering aan de waterkant…..ik was het vreemde eendje in de bijt….

echter vandaag de dag is de hengelaar met de vaste hengel de vreemde eend in de bijt, en heel soms….zie je meer brolly’s aan de waterlijn dan bomen….

Wie eigenlijk vandaag de dag wil “scoren” moet eigenlijk zijn ‘shizzle’ correct hebben, alles moet perfect matchen zowel aas, lijn, opstelling, stek, tijd…alles moet perfect uitgestipeld worden, anders wordt het moeilijker en moeilijker om een visje te strikken.

Waar ik eigenlijk naar toe wil gaan is het volgende……men kan nog steeds door kleine procentjes uit je visserij te puren een resultaat neer zetten, en soms zit het in de details.

Ik wil jullie even meenemen in de wondere wereld van de fluorocarbon lijnen, en de manier om deze correct in te zetten. Aangezien ook ik niet ontsnap aan het steeds drukker worden op mijn locale waters was dit voor mij de laatste jaren toch wel een stap in de goede richting. Toen ik een drietal jaar geleden besloot om deze lijnen een kans te geven, werd er toch eens overleg gepleegd met andere vissers die dit reeds hadden opgespoeld. Gewoon even met makkers overleggen over de pro’s en contra’s, zo kan je jezelf al een hoop ellende besparen en weet je al welke eisen te stellen! Goed afwegen want geloof mij er zit enorm verschil op fluorocarbon lijnen.

Het grote “doel” dat ik voor ogen had met deze fluorocarbon lijnen was niet het feit dat hun brekingsindex gelijk is aan deze van water, wat natuurlijk wel een plus is, hetgeen het mij om te doen was is eigenlijk de “zwaarte” van deze lijnen. Ik had namelijk voor ogen om volledig slack-line te vissen!! Men kan met gewone nylon lijnen ook wel slack-line vissen, echter is dit maar van beperkte duur, vroeg of laat beginnen gewone nylon lijnen te “zweven” in het water, wat je presentatie niet ten goede komt. Je kan voor jezelf de test doen en een nachtje met gewone nylon lijnen slack vissen, tegen de ochtend zal je zien dat je hangers gewoon tegen het carbon zullen staan. Nylon lijnen “liften” na een paar uur door het water en zweven als het ware.

Vissen met fluorocarbon lijnen heeft zoveel voordelen, en kent eigenlijk in mijn ogen geen nadelen. De nieuwe generatie fluorocarbon lijnen, hebben bijna allemaal de eigenschappen van de goede traditionele lijnen, ze zijn soepel, gooien goed, sterk op de knopen en goed schuur bestendig. Als er dan toch een klein nadeel moet genoemd worden is het hun prijs….ze zijn een tikkeltje duurder dan de traditionele nylon lijnen maar éénmaal goed onderhouden gaan ze ook wel een tijdje langer mee. Mischien is een kleine tip wel op zijn plaats…..doordat fluorocarbon lijnen steeds op de bodem “plakken” hebben ze de neiging om rap vuil te worden. Je kan dit euvel heel simpel vermijden door tijdens het inhalen een zakdoek of een stukje vod tussen de lijn te klemmen, je kan dit vodje eventueel doordrenken met een liquid genaamd fluoroplus van de firma Gardner, deze liquid reinigt je lijn en maakt ze ook nog eens soepel en verlengt haar levensduur met maar liefst 50 procent.

Fluorocarbon lijnen zijn dus zoals hierboven beschreven een stap in de goede richting, echter alleen met deze “stap” zijn we nog niet veel…..het totaal plaatje moet kloppen.

Wanneer men vist met slappe lijnen dient ook eens nagedacht te worden over de loodmontage. Persoonlijk ben ik een grote fan van zware tot zeer zware inline loden, zeg maar tussen 120 en 240 gram. Deze inline loden hebben het mega voordeel dat wanneer een vis zich haakt, onmiddellijk het volle gewicht van het lood in werking treed en zorgt voor de broodnodige prik, dit is een niet te onderschatten voordeel tegenover met clips vissen, waar de vissen toch steeds een paar cm “speel” ruimte hebben om zich te prikken. Wanneer de bodem het toelaat (geen wier) vis ik eigenlijk gewoon altijd inline.

Een kleine tip is eigenlijk de volgende, bij gebruik van inline lood en fluorocarbon lijnen laat ik alles wat niet echt nodig is achterwege, geen tube, geen leadcore of andere leaders. Ik zorg ervoor dat ik het eerste ringetje van mijn wartel fixeer in de sleeve van het inline lood, dit moet enkel voor de eerste “prik” zorgen, wanneer de vis na de eerste prik begint te kopschudden schiet de wartel uit het lood en heeft de vis enkel een slappe lijn zonder druk, en zonder loodgewicht, gevolg is paniek bij de vis en volle fluiters.

Een vraag die ik veel krijg tijdens het vissen met mijn hangers op de grond is de volgend……Chris hoe zie jij nu als je een zakker krijgt…….heel simpel, zakkers bestaan niet, door het feit dat je inline vist en het lood direct loskomt loopt de lijn altijd door het lood en “beweegt” de lijn, dus een zakker wordt eigenlijk ook een run en wordt altijd geregistreerd.

Zit je een beetje vastgeroest in je visserij……geef fluorocarbon lijnen en zware inline lood eens een kans, je zal verstelt staan wat het kan opbrengen in je visserij.

Slack lines…..
Chris